Nederland koopt met andere landen zeker honderd oude Leopard-tanks voor Oekraïne
Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken ‘ten minste’ honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.
Dit type tank, dat eind jaren 80 op de markt kwam, wordt direct gekocht bij de Duitse industrie. Daar staan ze in de opslag, schrijven ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Voor het wapentuig naar Kiev kan worden gestuurd, moeten de verouderde tanks wel gemoderniseerd worden.
Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is daarom ‘afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie', schrijven de ministers. Volgens de Duitsers worden tot de zomer 20 tot 25 tanks geleverd.
Het gaat om een ouder type tank dan de Leopard 2-tanks die door andere landen al aan Oekraïne werden toegezegd. Ook over het sturen van dit type tank voert minister Ollongren nog gesprekken met een groep landen. De levering van de Leopard 1-tanks staat daar los van, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Instructeurs
Defensie kan nog niet zeggen hoeveel geld er met de gezamenlijke aanschaf is gemoeid. ,,De details worden nog uitgewerkt", laat een woordvoerder weten. Naast de financiële bijdrage gaan Nederlandse instructeurs ook Oekraïense militairen trainen en opleiden om met de Leopard 1 te werken. Dat gebeurt niet in Oekraïne, maar in een ander land. Ook leveren de drie landen onderdelen en munitie voor de tank.
Ollongren noemt het leveren van gevechtstanks ‘van belang'. ,,Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt.” Met de tanks kunnen de Oekraïense strijdkrachten ‘het voortzettingsvermogen op peil te houden en haar positie op het slagveld verbeteren’.
Lang geleden
Nederland heeft zelf al jarenlang geen eigen tanks meer, de Leopard 2 A6 werden in 2011 afgestoten. De afgelopen jaren leasete de landmacht achttien tanks van dit type van Duitsland. Met de Leopard 1 A5 heeft de landmacht in het verleden ook gewerkt, maar dat is volgens een woordvoerder ‘wel lang geleden’. Het ligt daarom voor de hand dat de Nederlandse instructeurs vooral tactische lessen gaan geven.
Het samenwerkingsverband van Duitsland, Denemarken en Nederland wil graag dat andere landen zich ook aansluiten bij het tank-initiatief. België zou daar wel oren naar hebben.
Bekijk hier beelden van de nieuwe Leopard-tank, de Leopard 2:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Oorlog Oekraïne
LIVE | ‘VS moet F16's leveren aan Oekraïne’, frontlinie blijft onveranderd
Russische president Vladimir Poetin heeft zondag gezegd dat hij de nucleaire capaciteiten van de NAVO zeer serieus neemt. Aan de westerse kant nemen de zorgen over eventuele wapenleveranties van China steeds meer toe. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder. -
Met video
Tellers zakken door hun hoeven door stembiljetten zo groot als landkaarten en hoge opkomst
Te grote, moeilijk hanteerbare stembiljetten en een hoger dan verwachte opkomst van kiezers. Dat was waarom stemmentellers de nacht na de stembusgang in verschillende gemeenten door hun hoeven zakten. De verantwoordelijke autoriteiten zullen dit ongewenste fenomeen onder de loep nemen in evaluaties, laten ze weten. -
De weg is vrij: Duitsland heft blokkade tegen einde benzineauto op
Duitsland ligt niet langer dwars bij de uitfasering van personenauto’s op fossiele brandstoffen. Brussel en Berlijn zijn het eens geworden over het behouden van enige ruimte voor auto’s op synthetische brandstoffen.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBurth Romanski
Peter Smans