Volledig scherm
PREMIUM
Het Wierdense Veld in Overijssel ligt onder vuur. CDA en VVD willen van het Natura-2000 gebied af. Het PBL adviseert juist om natuurgebieden uit te breiden. © Bert Kamp

Nederland heeft tienduizenden hectares extra natuur nodig

STIKSTOFCRISISNederland heeft niet minder, maar juist méér natuur nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moeten er tienduizenden hectares natuurgebied bij komen om Europese natuurdoelen te halen.

Het advies van het PBL - dat vandaag verschijnt - is opvallend, omdat het kabinet op dit moment onderzoekt of natuurgebieden in Nederland geschrapt kunnen worden. Dat willen regeringspartijen VVD en CDA, die vinden dat de Europese natuurregels momenteel veel boeren, bouwers en bedrijven in de weg zitten.

Maar volgens het planbureau is het vrijwel onmogelijk om natuurgebieden te schrappen. ,,Je kunt niet zomaar een natuurgebied opgeven’’, zegt PBL-onderzoeker Arjen van Hinsberg. ,,Dan verslechtert de natuur namelijk op korte termijn. Dat heeft ook juridische gevolgen: de rechter kan dat afkeuren.’’ Nederland telt ruim 160 Natura2000-gebieden en heeft zich ertoe verplicht die goed te beschermen.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Archiefbeeld: Vroeg bloeiende heidein natuurgebied de Meinweg bij Ospel. De hei staat uitbundig in bloei. © Peter Wijnands

Volgens Europese regels mogen natuurgebieden alleen verdwijnen als er fouten zijn gemaakt bij de aanwijzing van een gebied óf als een gebied niet meer te redden valt, bijvoorbeeld vanwege klimaatverandering. Daarmee lijkt de lobby van Nederland in Brussel om natuur te schrappen vrijwel kansloos.