Na verworpen wet over referendum volgt de zoveelste poging het te regelen
Voor de zoveelste keer spreekt de Tweede Kamer vandaag over de invoering van een referendum. Het moet burgers de mogelijkheid geven een besluit van de Tweede Kamer of een gemeenteraad terug te draaien.
Een wetsvoorstel om kiezers de mogelijkheid te geven al door de politiek genomen besluiten terug te draaien, werd afgelopen juni nog verworpen door de Tweede Kamer. Sindsdien is er niets veranderd, toch besloot SP-Kamerlid Renske Leijten het voorstel meteen nog een keer in te dienen.
Volgens Leijten is een referendum een manier om ‘politici beter te laten luisteren’. ,,Te veel mensen voelen zich in de steek gelaten door de politiek en overheid.’’ Uit een peiling die de SP zelf heeft laten houden, blijkt dat 73 procent van de ondervraagden voorstander is van de invoering van een correctief referendum.
Meerdere rondes
Ook in de Tweede Kamer is er nu een meerderheid voor die wet, net als afgelopen juni overigens. Maar omdat voor invoering van een referendum de grondwet moet worden gewijzigd, moet zo'n besluit in twee rondes worden genomen. Nadat de Tweede en Eerste Kamer er mee hebben ingestemd, moet er na verkiezingen nog een keer door een twee derde meerderheid in beide kamers vóór worden gestemd.
En daar ging het vorig jaar mis. Op zes zetels na werd een twee derde meerderheid in de Tweede Kamer niet gehaald. VVD, CDA, SGP, Volt en Denk waren tegen.
Dat Leijten zo snel weer een nieuwe poging doet, doet ze dan ook met het oog op de Kamerverkiezingen die vooralsnog gepland staan voor maart 2025. Ze vertrouwt er op dat het lukt om voor die tijd een ‘gewone’ meerderheid te halen in beide kamers. Geen van de partijen is in de tussentijd van mening veranderd. Na de volgende verkiezingen hoopt ze dat het voorstel wél de benodigde twee derde van de stemmen haalt.
Of dat gebeurt, is nog zeer de vraag. Volgens SGP’er Roelof Bisschop zou het ook een slecht idee zijn als het referendum er komt. ,,Het referendum is geen oplossing voor het probleem dat dit wetvoorstel wil oplossen.’’ SP stelt namelijk dat een correctief referendum het vertrouwen in de politiek weer kan verbeteren. Daar is Bisschop het niet mee eens. ,,Als je kiest voor vertegenwoordigende instanties, zorg er dan voor dat dat functioneert. Dan heb je geen referendum nodig. Burgers moeten voelen dat ze gehoord worden.”
De zoveelste in een lange rij
Het voorstel van Leijten is de zoveelste in een lange rij voorstellen voor invoering van een referendum. In 1999 strandde de invoering van een correctief referendum in de Eerste Kamer. Tijdens de bewuste Nacht van Wiegel werd net geen twee derde meerderheid gehaald, waarna het toenmalige kabinet bijna viel.
Daarna werd er nog wel een wet aangenomen die een zogeheten raadplegend referendum mogelijk maakte. Dat was een referendum waarbij de grondwet niet hoefde te worden aangepast en waarvan het kabinet de uitslag ook naast zich neer kon leggen. Die mogelijkheid werd in 2018 uit de wet gehaald. Een voorstel om een correctief referendum in te voeren sneuvelde daarna nog twee keer.
Leijten vindt dat het nu maar eens moet gebeuren. Ze wijst er op dat er de afgelopen honderd jaar drie staatscommissies zijn geweest die hebben geadviseerd een referendum in te voeren. ,,De staatscommissie zegt dat het een goed idee is, een aanvulling op de democratie. Een meerderheid van de bevolking is voor. Nu de politiek nog.’’
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen en lees waarvoor we precies stemmen met deze verkiezingen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Voormalig leider D668
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Zes miljoen mensen zochten hulp bij onze kieswijzer
Ruim zes miljoen mensen hebben de afgelopen weken gebruik gemaakt van de kieswijzer, die deze site samen met MijnStem ontwikkelde. Dinsdag was de drukste avond. Op het piekmoment bezochten 3500 bezoekers per minuut de site.
-
PREMIUMHenk Vermeer
Deze man is het ‘cement in de betonmolen’ van BBB: ‘Hadden hier zonder hem niet kunnen komen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is stellig over de invloed van mede-oprichter en partijstrateeg Henk Vermeer. Zonder dit nog onbekende brein achter BBB ‘hadden we hier niet kunnen komen’. ,,Hij is gewoon alles voor mij binnen de fractie‘’ -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
BBB schendt eigen gedragslijn om alle zetels te vullen: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur.