Na storm van kritiek gaat kabinet opnieuw kijken naar concentratieplan kinderhartchirurgie
Het kabinet is bereid het omstreden plan te herzien voor de concentratie van Nederlandse kinderhartchirurgie in Rotterdam en Utrecht. Na felle kritiek uit de steden die deze zorgtak verliezen, wil Kuipers extra onderzoek laten doen. Dan kan de keuze dus vallen op andere locaties.
Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. De NZa zal voor de zomer een nieuwe analyse maken van de gevolgen van de concentratie van kinderhartchirurgie in het Erasmus MC en UMC Utrecht, zoals het kabinet van plan is. ‘Ik ben bereid -als daar goede inhoudelijke redenen voor zijn- de keuze voor deze locaties te heroverwegen’, schrijft Kuipers nu.
Volgens experts, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en politici moet de complexe kinderhartchirurgie geconcentreerd worden op minder plekken, zodat de chirurgen meer routine en expertise opbouwen en de zorg beter wordt. Nederland telt slechts 11 chirurgen die de ingrepen bij heel jonge kinderen kunnen uitvoeren.
In december wees Kuipers’ voorganger Hugo de Jonge (CDA) Rotterdam en Utrecht aan om deze zorg voortaan te bundelen, maar de centra die misgrepen protesteren fel: ze vrezen dat kinderen goede zorg gaan missen en dat de medische centra daarna ook andere zorgdiensten gaan verliezen.
Nieuw onderzoek
Met het nieuwe onderzoek komt Kuipers de critici alvast tegemoet, al blijft hij erbij dat er in de toekomst nog maximaal twee behandelcentra moeten komen. ‘De elf gespecialiseerde kinderhartchirurgen werken nu verspreid over vier centra en vijf behandellocaties, Amsterdam, Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Dat geeft nu al problemen bij het vullen van de 24-uurs dienstroosters, omdat in sommige centra maar twee chirurgen beschikbaar zijn om alle operaties te doen in plaats van de vereiste drie. Bovendien gaan meerdere senior chirurgen dit jaar en in komende jaren met pensioen'.
Het probleem is dus ‘dat iedereen vóór concentratie is, maar niemand de consequenties ervan wil dragen', concludeert Kuipers.
Komende week zijn er een hoorzitting en een debat over de kwestie, in de Tweede Kamer dringen veel partijen aan op extra onderzoek en uitstel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
-
1
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
Vandaag wordt duidelijk hoe groot de overmacht van BBB in de Senaat werkelijk wordt. Na weken van rekenen en koehandel volgt aan het einde van de middag de uitslag. Hoe werken deze Eerste Kamerverkiezingen? En wat betekent een grote BBB voor het kabinet? -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUMnieuw stelsel4
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
Wat er precies gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel is voor veel mensen onduidelijk en zorgt bij sommigen voor stress en slapeloze nachten. ‘Blijft mijn pensioen even hoog?’ In een Q&A met deze site geeft pensioenminister Carola Schouten concrete antwoorden op jullie vragen: ‘Er wordt niet gegokt met je pensioengeld.’ -
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
Minister-president Mark Rutte gaat zondag naar Tunesië voor migratieoverleg met de Tunesische president Kais Saied. De Europese Unie wil met het land een migratiedeal sluiten, om illegale oversteken naar Europa een halt toe te roepen.