Ministerie: Veel meer mensen gevaccineerd dan tot nu toe gemeld
Ineens zijn ruim 120.000 extra Nederlanders geprikt tegen corona, door een andere rekenmethode. De Rijksoverheid maakt nu zelf een onderbouwde schatting van het aantal gezette coronavaccins, in plaats van alleen de gemelde prikken mee te nemen.
Daardoor hebben tot en met vandaag plots 346.790 mensen het vaccin in hun arm gekregen. Eerder vanmiddag stond nog op de coronawebsite van de overheid dat er tot en met gisteren 226.298 prikken waren gezet. Een verschil van maar liefst 120.492 mensen.
Er prijkte tot nu toe een waarschuwing op de site: ‘Het kan een tijd duren voordat een prik wordt gemeld. Het daadwerkelijke aantal gezette prikken ligt daarom hoger.’ Dat euvel probeert verantwoordelijk coronaminister Hugo de Jonge met een nieuwe telwijze te ondervangen.
De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD’en, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD’en rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd, maar de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg lopen volgens VWS achter met hun meldingen.
Op de website wordt de volgende tekst geplaatst: ‘De vaccinatiecijfers die tot en met 30 januari 2021 op dit dashboard zijn gepubliceerd, bleken in de praktijk vaak niet compleet. Ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg meldden het aantal prikken vaak pas later, waardoor er sprake was van onderraportage. Om toch tot een zo goed mogelijke schatting te komen van het aantal gezette prikken, wordt dit vanaf 31 januari 2021 tijdelijk ondervangen door een rekenkundige aanname.’
Vaccins op priklocaties
In Nederland is 1,3 procent van de mensen gevaccineerd, tegen 2,7 procent in de Europese Unie. Deze nieuwe rekenmethode van de Rijksoverheid zal ons landelijke cijfer rond de 2 doen belanden
Het cijfer is voortaan gebaseerd op de hoeveelheid vaccins die is afgeleverd bij priklocaties. Ook wordt rekening gehouden met 5 procent verspilling en met de aanname dat er zes prikken uit een flacon van het Pfizervaccin en tien prikken uit een flesje met Modernavaccin gehaald kunnen worden.
Later, wanneer de registratie helemaal op orde is, zal weer worden teruggevallen op het RIVM-systeem. Ook dan kan er weer een plotse verandering plaatsvinden van de gemelde getallen. Opmerkelijk, minister De Jonge zal de grote aanpassing niet gelijk vandaag melden in een Kamerbrief.
Volgens de website ourworldindata.org was in Nederland op 30 januari 1,3 procent van de mensen gevaccineerd, tegen 2,7 procent in de Europese Unie. Deze nieuwe telwijze van de Rijksoverheid zal ons landelijke cijfer rond de 2 doen belanden, leert een simpele berekening.
Onder vuur
Minister De Jonge ligt onder vuur over de tegenvallende vaccinatiepercentages in ons land ten opzichte van andere EU-landen. Hij beloofde vorige week dat er de komende weken meer geprikt zal worden, waardoor we ‘ons been bijtrekken’. Dit betekent wel dat Nederland minimale voorraden krijgt.
Komende week alleen al, is de planning, zullen er een kwart miljoen prikken worden gezet. Donderdag praat de Tweede Kamer over het coronabeleid, inclusief de vaccinatiestrategie.
Volgens een recent verschenen overzicht van nieuwssite Politico is de koploper op vaccinatiegebied in de EU momenteel Denemarken. Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Bulgarije zijn volgens die lijst de hekkensluiters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMVaccinatievertraging
De Jonge belooft: Komende weken trekken we been écht bij met coronaprikken
Corona-minister Hugo de Jonge belooft dat Nederland binnen een maand de achterstanden met de coronavaccinaties zal hebben ingelopen. Nu bungelt ons land nog onderaan de Europese lijstjes. De Jonge ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer en ook in de coalitie is men klaar met het trage verloop van de vaccinaties. In een uitgebreide reactie laat De Jonge weten: ,,Het gaat maar om één ding: komen er voldoende vaccins binnen? Dat bepaalt het tempo van de vaccinatie.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer.
-
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.