Minister wil verdachten verplichten naar relaas slachtoffer te luisteren
Het kabinet wil het verplicht gaan stellen dat verdachten van zware gewelds- of zedendelicten in de rechtszaal zijn op het moment dat een slachtoffer gebruikmaakt van zijn of haar spreekrecht.
Ook moeten slachtoffers voortaan worden gehoord voordat een tbs’er op proefverlof gaat. Met dat plan komt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vandaag.
,,Het is van groot belang dat slachtoffers niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook gehoord worden. Verdachten moeten worden geconfronteerd met het leed dat zij slachtoffers hebben aangedaan'', zegt Dekker, die eind van dit jaar met een wet zegt te komen om dit te regelen.
Zo’n verplichte confrontatie van daders met hun slachtoffers is een uitbreiding op de positie van het slachtoffer in de rechtspraak. Sinds 2005 bestaat het spreekrecht, maar verdachten hoeven daar niet altijd bij te zijn.
Dekker wil dat verplichten, maar het gaat daarbij wel alléén om verdachten die vastzitten in afwachting van hun strafzaak. In veel van die zaken komen zij al naar hun rechtszaak. Juist verdachten die zijn vrijgelaten in afwachting van hun proces laten het vaker afweten, maar daarvoor regelt Dekker niets in zijn voorstel.
Dekker wil verder dat slachtoffers en nabestaanden de kans krijgen om te spreken als de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd. Slachtoffers mogen dan aangeven welke voorwaarden zij gepast achten, zoals een locatie- of contactverbod. Daarnaast krijgt stieffamilie van slachtoffers de mogelijkheid om tijdens de rechtszitting te spreken.
Verder moet het verhalen van de schade van slachtoffers op de dader beter, zegt Dekker. ,,Slachtoffers hebben er niet voor gekozen om slachtoffer te worden: het overkomt ze. Als zij financiële schade ondervinden, dan moet dat zo snel mogelijk worden opgelost.''
Daarom komt er een gebruiksvriendelijker schadeformulier en krijgen slachtoffers hulp bij het invullen hiervan.
Teeven wilde niet
Een rechtbank kan dat, ook op aandringen van het slachtoffer, momenteel al wel verplichten. Maar dat is per geval en geen standaardverplichting, zoals Dekker nu wil.
Opvallend is overigens wel dat een voorganger van Dekker, staatssecretaris Fred Teeven, juist níet aan zo’n verschijningsplicht wilde. Het betekende volgens hem namelijk ‘een extra belasting voor de rechtspraktijk’, omdat verdachten moeten worden opgespoord of opgehaald als ze niet willen komen.
Respectloze houding
Bovendien bestond de vrees dat zij hun slachtoffer verder verdriet zouden doen door dan een ongeïnteresseerde of respectloze houding aan te nemen in de rechtszaal. Bovendien bestaat de vrees dat niet alle slachtoffers de verdachten wíllen zien omdat ze zo’n confrontatie helemaal niet aankunnen.
,,Niet alle slachtoffers stellen immers prijs op het direct toespreken van de verdachte, en geen van allen zal willen worden geconfronteerd met een onverschillige, ongeïnteresseerde of onheus of agressief reagerende verdachte,’’ beargumenteerde Teeven enkele jaren terug.
Passende maatregelen
Dekker zegt hier rekening mee te willen houden: ,,Voor slachtoffers die de (fysieke) confrontatie met de verdachte willen vermijden, zullen passende maatregelen worden getroffen rond de zitting,’’ schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Onder advocaten en strafrechtdeskundigen is overigens al langer kritiek over de huidige regels rond het spreekrecht. Zij vinden dat soms heel breeduit en lang wordt gesproken, waardoor strafzaken veel langer duren dan voorheen, de rechtspraak daarmee flink belasten en de kosten hierdoor aanzienlijk stijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUManalyse
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
PREMIUMMet video1
Kabinet schiet arme leerlingen te hulp: maaltijd op school of boodschappenkaart van 11 euro
Kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, krijgen op school een maaltijd óf een wekelijkse waardebon om bij de supermarkt boodschappen te doen. Op die kaart komt 11 euro per week te staan. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
met video
Kaag: ‘Voor de monarchie is nog altijd voldoende draagvlak’
Het kabinet ziet geen enkele reden om de monarchie af te schaffen. Volgens vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wordt de monarchie meer gewaardeerd dan de politiek. -
Gemeenten weigeren energietoeslag voor kabinet uit te voeren
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).