Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Minister Wiebes mocht kust aanwijzen voor windpark

Minister Wiebes van Economische Zaken mocht destijds locaties langs de kust aanwijzen voor windparken. Het gaat om twee locaties voor windparken tussen Scheveningen en IJmuiden, op ruim 18 kilometer uit de kust. Dat heeft de Raad van State bepaald, nadat onder meer inwoners van Zandvoort, een hotel in Noordwijk, strandpachters en vissers daar bezwaar tegen hadden gemaakt.

De bezwaarmakers hadden liever gezien dat de windturbines een stuk verderop zouden komen. Dan zouden ze vanaf de kust niet te zien zijn (wat ook toeristen zou afschrikken) en zou er bovendien minder schade ontstaan aan flora en fauna. Maar de Raad van State vindt dat de bezwaarmakende kustbewoners te ver weg wonen om last te kunnen hebben van de windmolens. Andere bezwaarmakers zijn niet-ontvankelijk verklaard omdat ze niet hadden voldaan aan de procedurele eisen die er zijn bij het indienen van bezwaren.

De overheid wil haast maken met windmolenparken op zee, om de afspraken uit het energieakkoord te kunnen halen.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.