Minister Carola Schouten.
Volledig scherm
Minister Carola Schouten. © ANP

Minister Schouten stapt naar EU-hof om verbod pulsvisserij

Minister Carola Schouten (Landbouw) heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. Ze had al eerder aangekondigd naar het hof te zullen stappen om het verbod, dat vooral gevolgen heeft voor Nederlandse vissers, aan te vechten.

Quote

Met het pulsvisse­rij­ver­bod wordt innovatie en technologi­sche ontwikke­ling niet gestimu­leerd en zelfs tegenge­werkt

Minister Schouten

In april dit jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op pulsvisserij. Dat besluit heeft grote impact op met name Nederlandse vissers, van wie er 79 gebruikmaken van de techniek waarbij platvis wordt gevangen met behulp van kleine stroomstootjes. Er is een overgangsperiode, waarbij vijf procent van de Nederlandse kottervloot nog pulstuig mag gebruiken tot het definitieve verbod in 2021. 

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement ‘meerdere bepalingen’ hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. ‘Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies’, aldus de minister in een brief aan de Kamer. ‘Bovendien wordt met het pulsvisserijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt. Voor zover de Raad en het EP het pulsvisserijverbod op het voorzorgsbeginsel zou hebben gebaseerd, passen zij dit beginsel onjuist toe.’ 

Het gaat Schouten om ‘een principiële uitspraak’, liet ze eerder al weten. 

Onderzoek

Schouten wijst er daarnaast op dat er nog een onderzoek loopt naar minder bodemverstoring en een lager brandstofverbruik bij pulsvisserij. De bewindsvrouw meent dat de raad en het parlement dit niet buiten beschouwing hadden mogen laten.

Het duurt vermoedelijk enkele jaren voordat het hof uitspraak doet in de zaak. In de tussentijd blijft het verbod van kracht.