Minister: Optelsom vakbonden over extra geld jeugdzorg klopt niet
UpdateDe zak met geld die de vakbeweging van het kabinet wil voor betere lokale jeugdzorg, bestaat uit een optelsom van bedragen die helemaal niet mogelijk is. Dat zegt minister De Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag. ,,Dit is niet alleen appels met peren vergelijken, daar gaat een halve fruitmand doorheen.”
Edwin van der AaLaatste update:16-05-19, 16:22
Op 18 april stuurden vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn een ultimatum naar minister Hugo de Jonge van VWS. Zij willen uiterlijk op 1 juni te horen krijgen dat gemeenten er op vaste basis 750 miljoen euro bij krijgen voor de jeugdzorg. Dit bestaat uit het terugdraaien van de bezuiniging van 450 miljoen euro en 300 miljoen euro voor de toename van de vraag. Daarnaast wil de vakbeweging een eenmalige investering van 200 miljoen euro voor een arbeidsmarktfonds.
Wettelijke opdracht
,,De optelsom die hier voorbijkomt is niet alleen appels met peren vergelijken, daar gaat een halve fruitmand doorheen”, aldus minister De Jonge vanmiddag in wandelgangen van de Tweede Kamer. ,,Daar moet je echt wat preciezer mee omgaan. Gemeenten zijn ook aan zet om hun wettelijke opdracht waar te maken (gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de lokale jeugdzorg, red.) en daar zit nog ruimte. Dus je kunt niet zomaar bezuinigingen uit het verleden bij de huidige situatie optellen.”
De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) plaatste recent in deze krant een ingezonden brief waarin de gemeentekoepel dreigt met het afstoten van de lokale jeugdhulp als het kabinet niet genoeg extra geld geeft. Gisteren kwam daar een brandbrief bij van wethouders met dezelfde politieke kleur als de coalitiepartijen. Deze lokale bestuurders vragen niet alleen om meer geld, maar pleiten ook voor een beter en efficiënter stelsel van jeugdzorg.
De Jonge zegt daarover: ,,Deze brieven zie ik als een uiting van de urgentie die wordt gevoeld door de gemeenten en door de betrokken wethouders. Die urgentie begrijp ik ook heel goed. We zien als kabinet daarom de noodzaak om te investeren in de jeugdzorg en de noodzaak om de gemeenten financieel tegemoet te komen. Tegelijk heb ik daar altijd bij gezegd dat geld alleen nooit het probleem kan zijn.”
De optelsom die hier voorbij komt is niet alleen appels met peren vergelijken, daar gaat een halve fruitmand doorheen
Zorgminister De Jonge
Beter en efficiënter
Volgens minister De Jonge zijn ook inhoudelijke maatregelen nodig om de jeugdzorg beter en efficiënter te laten werken. De bewindsman wil niet zeggen welke. ,,Als wij naar buiten komen, dan wil ik daar pas concreet op in gaan, maar in het algemeen zie je dat er heel veel ruimte is om de sturing van de jeugdzorg en de samenwerking in regio’s te verbeteren.”
Vorige week lekte uit dat er dit jaar 350 miljoen euro extra naar de gemeenten gaat voor de jeugdzorg. In de drie jaar daarna telkens 190 miljoen euro, zo zou zijn afgesproken in het kabinet. Met dat bedrag kunnen de gemeenten de tekorten wegwerken die zij hebben opgelopen door eerdere bezuinigingen en de toegenomen lokale vraag naar hulp voor jonge mensen.
Op de gelekte cijfers wil De Jonge niet ingaan. Hij verwacht ‘binnen een paar weken’ de gesprekken met de gemeenten over de jeugdzorg af te ronden en daarvan de resultaten te presenteren. Die timing valt, niet toevallig, gelijk met het moment dat de Voorjaarsnota naar de Kamer wordt gestuurd. ,,We gaan nu nuchter samen de balans opmaken; wat is er nodig qua afspraken?”
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Vicevoorzitter Hubert Bruls van de VNG, ook burgemeester van Nijmegen, zei eerder in deze krant dat de gemeenten niets hebben aan tijdelijk extra geld vanuit het kabinet. ,,Terwijl we een structurele bijdrage nodig hebben. Die oplossing moet er echt komen, anders kunnen we de klus niet klaren.” De bewindsman op Volksgezondheid weigerde vanmiddag die suggestie van commentaar te voorzien.
De vakbeweging spreekt van een ‘paniekerige reactie’ van De Jonge. ,,We zijn maandag op het ministerie geweest om te praten over ons ultimatum, vertelt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. ,,Toen kregen we te horen dat er niks te zeggen viel. Dan is het bijzonder om drie dagen later deze reactie van de minister te lezen in de media. Daar komt bij, deze eis ligt al anderhalf jaar bij het ministerie. Als VWS de optelsom raar vindt, kunnen ze ons dat gewoon recht in ons gezicht zeggen. Dit is geen chique manier om met de werknemers om te gaan”, aldus de bestuurder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.