Werknemers van de jeugdzorg-instelling Hoenderloo Groep overhandigen in de Tweede Kamer een petitie aan Maarten Hijink (SP, links op de foto) namens de vaste commissie voor Volksgezondheid
Volledig scherm
Werknemers van de jeugdzorg-instelling Hoenderloo Groep overhandigen in de Tweede Kamer een petitie aan Maarten Hijink (SP, links op de foto) namens de vaste commissie voor Volksgezondheid © ANP

Minister: Moederorganisatie Hoenderloo groep is ‘too big to fail’

Jeugdzorg-crisisDe moederorganisatie van de noodlijdende Hoenderloo Groep, Pluryn, mag niet ten onder gaan, omdat de zorg van 1000 probleemjongeren dan wegvalt. Het is dus realistisch dat het verlieslatende onderdeel wordt afgebouwd. 

Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag in een debat over de financiële problemen in de jeugdzorg. Begin december werd duidelijk dat het bestuur van Pluryn de deuren van de Hoenderloo Groep binnen een jaar wil sluiten. 

Het overgenomen onderdeel is volgens minister de Jonge al jaren een financiële ‘bleeder’: Hoenderloo Groep brengt zo’n tien procent van de omzet binnen van de totale groep, maar is verantwoordelijk voor een derde van het verlies van de hele groep.

Continuïteit van zorg

,,Voor mij staan de continuïteit van zorg op plek 1, 2 en 3", aldus De Jonge. ,,En dat kan betekenen dat ik ook de continuïteit van een instelling belangrijk vind, maar dat hoeft niet.” De minister vindt de houding van het bestuur van moederconcern Pluryn ‘realistisch’, dat een verlieslatend onderdeel nooit de hele groep omver moet trekken. 

,,Pluryn is too big to fail", meent De Jonge. Daarmee zegt hij volgens Kamerleden ook dat dochterbedrijf Hoenderloo Groep dat niet is. ,,De minister geeft dus feitelijk aan dat er geen doorstart komt", constateert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Ik vind dat de minister zich wel heel erg laat meeslepen in het afbouwscenario van de top", aldus SP‘er Maarten Hijink.       

Het zal ingewikkeld zijn om een kansrijk doorstartplan te maken voor de activiteiten van Hoenderloo Groep, geeft De Jonge ook toe. ,,En zo’n plan heb ik ook nog niet gezien.”      

Natuurlijk verloop

Quote

De inspectie ziet er op mijn verzoek op toe dat er geen kind tussen wal en schip valt

Minister De Jonge (Volksgezondheid)

Volgens de bewindsman kan voor de 160 kinderen met complexe jeugdzorg die nu nog lopen bij de Hoenderloo Groep, een oplossing worden gevonden. Het merendeel van de jongeren zal tijdens de afbouw de komende maanden - richting einde schooljaar - door natuurlijk verloop weer zelfstandig of met hulp elders verder gaan met hun leven.

Voor het leeuwendeel (zo’n dertig) van de veertig tot vijftig kinderen die nog blijven, kan Pluryn naar verwachting plaats maken op een andere plek binnen de organisatie. Dus moet er voor tien tot twintig kinderen nog elders een vervolgplek worden gevonden door Pluryn.

Daarover dient snel duidelijkheid te komen voor ouders en kinderen. De Jonge: ,,De inspectie ziet er op mijn verzoek op toe dat er geen kind tussen wal en schip valt.”