Minister: informatie over donorwet nu essentieel
De krappe meerderheid in de senaat (38-36) voor het donor-plan van Pia Dijkstra betekent dat volwassenen automatisch donor zijn, tenzij ze bezwaar aantekenen.
Nu het voorstel na veel gebakkelei is aangenomen, moet zorgminister Bruno Bruins aan de bak.
Vanaf 1 juli 2020 krijgt iedereen van achttien jaar en ouder zonder registratie een brief met de vraag of ze wel of geen organen willen afstaan. Als burgers na een herhaling niet hebben gereageerd op dit verzoek, komt er bij hun naam 'geen bezwaar' te staan in het donorregister. Daarmee zijn ze in principe orgaandonor. Mensen krijgen daar bericht van en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd.
Maar voor het zover is moet zorgminister Bruins (VVD) nog heel wat zaken regelen. Ten eerste gaat er onmiddellijk een brief naar de Tweede Kamer met de mededeling dat de minister nu op zoek gaat naar geld. Want de overgang kost volgens berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid eenmalig 65 miljoen euro.
Dat geld wordt gebruikt om iedere volwassen Nederlander aan te schrijven. Ook moet de automatisering achter het registratiesysteem op de schop, omdat de keuze 'geen bezwaar' wordt toegevoegd. Daarnaast zal actieve donorregistratie 7 tot 8 miljoen euro per jaar kosten, onder meer omdat gemeenten burgers actief gaan informeren over de nieuwe wet als ze op het gemeentehuis langskomen.
Goede voorlichting
Sowieso is goede voorlichting essentieel. Bruins: ,,Mensen denken bijvoorbeeld, omdat de stemming in de senaat zo in het nieuws is geweest, dat ze nu al automatisch donor zijn, maar de wet gaat pas over tweeënhalf jaar in. Dus moeten we een grote campagne opzetten om alles duidelijk te maken voor de burger."
Extra aandacht is nodig voor de 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn, beseft de minister. ,,Ik zal samen met belangenorganisaties een plan maken om ook deze mensen optimaal te bereiken."
Voorjaarsnota
Politiek gezien moet Bruins eerst bij minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) langs om te kijken hoe het kabinet budget kan vrijmaken voor uitvoering van de nieuwe donorwet. Daarover zal bij de Voorjaarsnota meer duidelijk worden, verwacht de bewindsman. Hij wil nog niet zeggen het geld bij zijn eigen departement vandaan moet komen of uit de algemene middelen.
Ook de Tweede Kamer is nog niet klaar met het voorstel van Dijkstra, ondanks dat haar plan na urenlange debatten door de senaat is aangenomen. De benodigde maatregelen van bestuur zullen de komende tijd nog langskomen. Dit zijn de regels waardoor de wet kan worden uitgevoerd.
Rolverdeling arts en nabestaande
Daarbij is met name de wijze waarop wordt omgegaan met de rolverdeling tussen de nabestaanden en de arts belangrijk. De senaat heeft namelijk na veel gesteggel bepaald dat de regering in gesprek moet met de zorgwereld om landelijke afspraken te maken die nabestaanden het laatste woord geven. Daarbij geldt als leidraad: zijn er geen nabestaanden of hebben die grote bezwaren tegen de keuze die van een overledene geregistreerd staat, dan zal de arts geen organen wegnemen.
Momenteel staat de mening van maar 6,16 miljoen Nederlanders geregistreerd: 60 procent zegt 'ja' tegen orgaandonatie, zo'n 29 procent zegt 'nee' en circa 11 procent laat de beslissing over aan een ander. Alle betrokkenen bij de nieuwe wet zien het als belangrijkste doel dat van iedereen straks een mening geregistreerd staat.
De vraag is de komende tijd wel hoeveel mensen actief 'nee' zullen zeggen tegen orgaandonatie, uit woede over het aangenomen plan van Pia Dijkstra.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUM
Kan Nederland 70.000 asielzoekers aan? VVD zegt ‘nee’, ChristenUnie zegt ‘ja’
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien. -
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
-
-
-
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn.