Volledig scherm
Een plastisch chirurg toont een kapotte silicone borstimplantaat. © EPA

Minister: geen verbod op ruwe borstimplantaten

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) ziet af van een verbod op borstimplantaten met een ruw oppervlak (macrogetextureerd en polyurethaan coating). Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er onvoldoende bewijs is voor een verband tussen deze implantaten en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

In plaats van een verbod, komen strengere regels voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. Opereren mag pas als zowel patiënt als arts een overeenkomst heeft getekend over de risico’s. Ook komt er meer aandacht voor nazorg, meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Frankrijk verbood in april het gebruik van borstimplantaten met een ruw oppervlak. Daarop stelde Bruins een onderzoek in en besloot de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) tot een tijdelijke stop op het toepassen van de implantaten.

Zeldzame vorm

Volgens het RIVM is bij één specifiek implantaat een verhoogd risico op de zeldzame vorm van lymfeklierkanker aannemelijk. Dit implantaat van het merk Allergan (type Biocell) is eind vorig jaar al van de markt gehaald. Bruins wil de rest niet verbieden omdat hij de “keuzemogelijkheid” niet wil ontnemen van vrouwen die vanwege borstkanker hun borsten preventief laten verwijderen.

,,Voor borstkankerpatiënten, maar ook voor vrouwen met geen of weinig borstvorming en voor transvrouwen zijn de implantaten van grote waarde”, zegt Bruins. ,,De implantaten dragen dus bij aan de kwaliteit van leven. Bovendien is er geen gelijkwaardig alternatief. Alles afwegend ga ik de implantaten daarom niet verbieden.”

Eind dit jaar komt de NVPC met een nieuwe richtlijn rond borstprothesechirurgie, waarin de strengere regels zijn opgenomen. Daarnaast gaat de NVPC de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell implantaten op korte termijn actief benaderen.

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.