Minister draait slecht lopende verpleeghuizen de duimschroeven aan
De extra zak geld die verpleeghuizen krijgen om te investeren in voldoende opgeleid personeel én betere kwaliteit van zorg, moet daarvoor ook worden gebruikt. Als er centen overblijven, kunnen die vanaf komend jaar worden teruggevorderd.
Daarvoor waarschuwt zorgminister Hugo de Jonge vanavond in een brief aan de Tweede Kamer over de kwaliteit van verpleeghuizen. ,,Dit stimuleert dat de verpleeghuizen zoveel mogelijk vaart maken bij het op orde brengen van hun personeelssamenstelling en het verbeteren van hun zorg", aldus de minister.
Bij het regeerakkoord werd flink wat extra geld geregeld om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg op te krikken. De bedragen lopen de komende jaren geleidelijk op van 435 miljoen euro in 2018 tot 2,1 miljard euro op vaste basis.
Het is de bedoeling dat er jaarlijks zo’n tienduizend zorgmedewerkers (7.000 fte) bij komen. De zak geld voor verpleeghuizen wordt verdeeld op basis van de best presterende instellingen. Minder goed presterende instellingen zullen dus een tandje bij moeten zetten en efficiënter moeten gaan werken, stelt De Jonge.
Instellingen die verpleeghuiszorg leveren, staan de komende jaren voor een aanzienlijke opgave. De kwaliteit van de zorg moet zichtbaar en merkbaar beter.
,,Instellingen die verpleeghuiszorg leveren, staan de komende jaren voor een aanzienlijke opgave. De kwaliteit van de zorg moet zichtbaar en merkbaar beter. Op alle locaties waar verpleeghuiszorg wordt geleverd, moeten concrete stappen worden gezet om de zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen op het niveau te brengen."
De minister reageerde vanavond ook nog op een bericht, eerder deze week, van Actiz (de brancheorganisatie van zorgondernemers). Die club meldde dat er jaarlijks 322.000 ouderen onnodig in een ziekenhuisbed belanden na een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH).
Aannames onjuist
Volgens De Jonge wordt gebruik gemaakt van cijfers uit 2015 en 2016, waardoor de extra investeringen die het ministerie sindsdien gedaan heeft op de eerstelijnszorg (behandeling door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige, red.) nog niet meegenomen zijn in het beeld. En: ,,Een aantal andere aannames in dit onderzoek is onjuist."
De Jonge zegt wel: ,,Het signaal dat er een toenemende drukte op de SEH is die wellicht voorkomen zou kunnen worden door zorg op de juiste plek te leveren, herken ik en geef ik ook alle aandacht."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
Uber-klokkenluider: Geheime belastingdeal met Nederland was ‘sweet’
Via een ‘warme, gezellige relatie’ heeft de Belastingdienst het vervoersbedrijf Uber actief geholpen belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber in ons land slechts 0,25 procent over een groot deel van zijn winstbelasting hoeven betalen. -
Met video
Stembureaus in bejaardencentra akelig leeg: grootste kringverjaardag ooit moet daar verandering in brengen
In Oldenzaal doet programmamaker Marcel Bamberg een poging om de grootste kringverjaardag ooit te organiseren. Dat doet hij niet zonder reden. Hij wil hiermee aandacht vragen voor de opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. -
PREMIUManalyse
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMMet video
CDA-bestuur komt deze vrijdag bijeen voor beraad: hoe verder na het zware verlies?
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. Er klinkt ook roep om actie. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.