Minister de Jonge wil buurtteams voor wijkverpleegkundige zorg opzetten
Thuishulp waarbij lichamelijke zorg komt kijken, moet in de toekomst worden geboden door herkenbare wijkverpleegkundige buurtteams. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Nu kan iedere patiënt vanuit de zorgverzekering nog kiezen voor een eigen wijkverpleegkundige. Dat is duur en onnodig, vindt de minister.
Edwin van der Aa
Het wijkteam dat de minister in gedachte heeft, hoeft niet van één aanbieder te zijn. Maar zo‘n team is wél als eenheid herkenbaar en aanspreekbaar voor cliënten, huisartsen en andere zorgverleners: heb je wijkverpleegkundige zorg nodig, dan weet je meteen waar je moet zijn.
De bewindsman op Volksgezondheid wil uiteindelijk toe naar meer zogeheten integrale zorg. Dit is een combinatie van verschillende soorten hulp door meerdere aanbieders, bedoeld voor mensen met een chronische aandoening. De patiënt krijgt zo een totaalpakket aan zorg voorgeschoteld, specifiek afgestemd op zijn persoonlijke behoefte.
Doorgeschoten marktwerking
Zorgaanbieders moeten juist worden beloond voor het inzetten van slimme zorg op basis van de persoonlijke wensen van de cliënt
Minister De Jonge (Volksgezondheid)
Afgelopen maart gaf De Jonge een interview aan deze krant over de doorgeschoten marktwerking bij de thuiszorg. Hij constateerde toen dat losse nieuwe aanbieders, vaak van bedenkelijke kwaliteit, als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor de deur van zorgflats staan vaak auto’s van meerdere bedrijfjes. Daarnaast wordt de uur zorg nu per uur vergoed; een ongezonde prikkel om te veel zorg te leveren.
De minister ziet dat de huidige manier van werken in de wijkverpleging in de toekomst niet langer houdbaar is. ,,Het aantal ouderen en chronisch zieken groeit, terwijl de beroepsbevolking krimpt. Ook zijn per wijk veel verschillende zorgaanbieders actief, wat de noodzakelijke samenwerking bemoeilijkt. Cliënten hebben ten slotte onvoldoende inzicht in de kwaliteit van zorgaanbieders.”
Ook moet de wijkverpleegkundige zorg anders worden betaald. De Jonge: ,,De huidige bekostiging is ingericht op het declareren van geleverde uren en heeft daarmee een volumeprikkel in zich. Zorgaanbieders moeten juist worden beloond voor het inzetten van slimme zorg op basis van de persoonlijke wensen van de cliënt, waarmee ze cliënten zelfredzamer maken.”
Goede zorg moet rendabel zijn
Concreet wil de bewindsman dat het voor zorgaanbieders ook straks rendabel is om goede zorg te verlenen aan cliënten, ongeacht of deze nu een lichte of zwaardere problematiek hebben. ,,Met behulp van inzichtelijke cliëntprofielen kunnen zorgaanbieders dit onderscheid beter maken.” Het idee is dat er meerdere zorgpakketten komen met, afhankelijk van de patiënt, allemaal hun eigen tarief.
In het eerste kwartaal van 2020 komen de eerste resultaten van onderzoek door waakhond NZa naar de bruikbaarheid van cliëntprofielen bij wijkverpleegkundige zorg. Eind 2020, begin 2021 kan het kabinet dan een besluit nemen over de nieuwe financiering van de wijkverpleging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.