Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken
Volledig scherm
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken © ANP

Minister Blok: Relatie met Marokko moet beter

De relatie tussen Nederland en Marokko moet beter, vindt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat de ambassadeur van Marokko een afspraak met Nederland afzegt, benadrukt alleen maar het belang daarvan.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
Volledig scherm
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol © ANP

,,Ik heb kort geleden met mijn Marokkaanse collega gesproken over onze relatie en we hebben beiden de overtuiging dat het de moeite waard is om de problemen die spelen samen aan te pakken’’, zegt Blok.

De ambassadeur van Marokko heeft een afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gisteren op het laatste moment afgezegd. Broekers-Knol zou in gesprek gaan met de ambassadeur over het terugsturen van kansloze Marokkaanse asielzoekers, omdat ze in de Tweede Kamer had gezegd dat ze niet welkom zou zijn in Marokko om hierover in gesprek te gaan. Marokko liet daarop weten dat er nooit een formeel verzoek was ingediend. 

Broekers-Knol sprak van een ‘misverstand’ en zei dat de juiste diplomatieke wegen voor een bezoek werden bewandeld, maar dat ze dan alsnog een officieel verzoek zou doen. Daarop werd alsnog een afspraak gemaakt. 

Hobbels

Blok wil niet inhoudelijk ingaan op de weigering van de ambassadeur. Volgens hem betekent het vooral dat er meer wordt gewerkt om de ‘hobbels op de weg’ glad te strijken. Nederlandse ambtenaren zijn daarom ook recent naar Marokko afgereisd om hierover met Marokkaanse collega's te praten, zegt de minister. Hij gaat de ambassadeur dan ook niet op het matje roepen om de weigering.