Miljoenen tegen drugssmokkel: ‘slimme’ camera’s op havens en vliegveld
Het kabinet trekt 13 miljoen euro extra uit in de strijd tegen internationale drugssmokkel. Het geld wordt besteed aan onder meer ‘slimme camera’s’ op havens, Schiphol en andere cruciale logistieke knooppunten.
De slimme cameratechniek scant de ogen, het gezicht of de stem van medewerkers op die plekken, zodat alleen zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld de opslag of plekken waar goederen aankomen. Het gaat onder meer om luchthaven Schiphol, de haven van Rotterdam, de logistiek rond de bloemenveiling en havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam.
Drugssmokkel via Nederland is ondanks investeringen van het vorige kabinet nog steeds een gigantisch probleem. Vorig jaar nog werd er voor ruim 70.000 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van 5 miljard euro.
En dat is nog buiten de productie van bijvoorbeeld synthetische drugs in Nederland, waarvan de waarde in 2017 op 18,9 miljard euro werd berekend, vergelijkbaar met de jaaromzet van een bedrijf als Philips.
Volgens minister Dilan Yesilgöz (Justitie, VVD) ligt de nadruk van de smokkelaanpak bij het beveiligen van de vijf grootste logistieke knooppunten van ons land. ,,Dat wij zo goed bereikbaar zijn en handel drijven met de hele wereld, komt criminelen ook goed uit. Met hun drugshandel verdienen ze goud geld en deinzen nergens voor hun terug. Dit is onaanvaardbaar.”
In het vorige kabinet zei toenmalig minister Grapperhaus dat Nederland de aanpak van de drugsscene had verwaarloosd in het tiental jaren ervoor. Er werd daarom extra geld vrijgemaakt. Ook dit kabinet investeert 434 miljoen euro extra, zo werd eind vorig jaar al besloten. Yesilgöz: ,,We willen niet alleen tegengaan dat kilo’s drugs ons land binnenkomen via onze open economie en havens, maar ook voorkomen dat deze hun weg vinden naar de rest van Europa en elders in de wereld.”
De inzet van camera’s die persoonlijke kenmerken (biometrie) als ogen en gezichten kunnen scannen, was eerder een aanbeveling na onderzoek naar drugssmokkel. Drugssmokelaars betalen corrupte beambten soms voor hun toegangspassen tot terreinen, constateerde de Erasmus Universiteit in onderzoek. Bij biometrische controles wordt dat onmogelijk.
Voor de Rotterdamse haven komt 5,1 miljoen beschikbaar, voor Schiphol 3,4 miljoen euro, havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam krijgen 4 miljoen. Ook wordt er geld uitgetrokken om medewerkers te trainen in het ‘herkennen’ van criminele activiteiten, of te melden als ze door hen worden benaderd.
Goede investering in de strijd tegen internationale drugssmokkel?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMexclusief interview
Caroline van der Plas: ‘Weet zeker dat Jan had gezegd, o Lien, wat ben je allemaal aan het doen?’
Caroline van der Plas is ook de dag na de grote overwinning van haar partij nog beduusd. ,,Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng. Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Weer avondberaad in kabinet, maar ministers zullen niet meteen het roer omgooien
Een deel van het kabinet komt donderdagavond weer bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de onvrede van de kiezer. Premier Mark Rutte wil zo het ‘signaal’ van de afstraffing bij de verkiezingen nog eens onder de loep nemen. -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
PREMIUM
BBB schendt eigen gedragslijn om alle zetels te vullen: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer