Volledig scherm
Er moet letterlijk en figuurlijk meer ruimte komen voor de fiets, stelt Tour de Force © ROBIN UTRECHT

‘Miljardeninjectie nodig om fietsen aan te jagen’

De komende jaren is zo'n 3 miljard euro extra nodig om te zorgen dat we in 2027 samen 20 procent meer fietskilometers maken dan in 2017. Dat zegt Tour de Force, de organisatie die fietsen in Nederland moet stimuleren. De zak met geld moet naar meer fietsen in de stad, de fiets als onderdeel van flexibel vervoer en regionale routes.

Er moet letterlijk en figuurlijk meer ruimte komen voor de fiets als ‘een vanzelfsprekende, aantrekkelijk en veilige manier van verplaatsen, sporten en recreëren’. Dat stellen 24 overheden en brancheverenigingen, verenigd in de Tour de Force, vandaag in hun nieuwe agenda om het fietsgebruik in Nederland te bevorderen.

Concreet willen ze goede en veilige verbindingen, moeten forenzen hun fiets snel kunnen stallen bij ov-knooppunten of goed toegang tot een deelfiets hebben en is het belangrijk dat de werkgever goede faciliteiten biedt. Scholieren en studenten moeten ook veilig naar school kunnen fietsen. En ouders met kinderen wensen een veilige schoolomgeving.

Voor recreatieve fietsers moeten er goede opstappunten en bewegwijzerde routes zijn. En de fiets moet meer dan nu voor iedereen een uitkomst zijn, aldus de organisatie. ,,Ouderen, mensen met een beperking, kinderen of nieuwe Nederlanders moeten geholpen worden om hun vaardigheden te verbeteren, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de voordelen die fietsen biedt.”

Nationaal fietsplan

Eind vorig jaar bleek al dat een nationaal fietsplan van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om te investeren in extra snelle routes en meer stallingsplekken, zeer gewild is. Overleg met provincies en gemeenten heeft inmiddels voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd. Aan alle extra wensen hangt echter nog een fiks prijskaartje, van in totaal zo‘n 3 miljard euro.

Quote

Nu deze ambitie in heel Nederland leeft, kunnen we echt grote stappen gaan zetten om iedereen meer fietsgeluk te geven

Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond

Voor de Fietsersbond is het belangrijk dat ook alle overheden achter deze oproep staan. ,,Nu deze ambitie in heel Nederland leeft, kunnen we echt grote stappen gaan zetten om andere keuzes te maken en iedereen meer fietsgeluk te geven”, aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken, gaat per fiets. Ons land heeft 23 miljoen fietsen. Een toenemend aantal daarvan is elektrisch; 3 op de 10 nieuw verkochte fietsen.

 1. LIVE | Wilders vol in aanval op Rutte na moord advocaat: ‘Bent u nog wel de baas?’
  Algemene Beschouwingen

  LIVE | Wilders vol in aanval op Rutte na moord advocaat: ‘Bent u nog wel de baas?’

  Komt er toch extra geld om het lerarentekort aan te pakken? En wat doet het kabinet met de dreigende pensioenkortingen? Premier Rutte staat vandaag, tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, tegenover een oppositie die zich gisteren constructief opstelde, maar wel op tal van onderwerpen kabinetsingrijpen eist. Hoe ver zal Rutte zijn hand uitreiken? Mis niks van het debat met de stream en ons liveblog.
 2. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

  Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

  Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.