Merendeel bewindslieden gebruikte privémail voor werk
Het merendeel van de huidige ministers en staatssecretarissen gebruikte hun privémail voor werk, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat in totaal om zestien bewindslieden. Ook gebruikten twaalf berichtenservices zoals WhatsApp of Telegram.
De minister schrijft dat de meesten het ‘incidenteel’ deden, bijvoorbeeld om documenten te bewerken of te printen, of om een bericht door te sturen naar zakelijke accounts. Ook waren niet-werkende zakelijke apparaten soms de reden om vergaderlinks of documenten door te sturen naar een privéadres.
Onder meer minister Dilan Yeşilgöz (Justitie), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), Sigrid Kaag (Financiën), Kajsa Ollongren (Defensie), Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Micky Adriaansens (Economische Zaken) maakten gebruik van hun eigen e-mailadres. Ollongren, Van Gennip en Adriaansens gebruikten ook andere berichtendiensten zoals WhatsApp, net zoals onder anderen Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel), Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
Volgens Bruins Slot zijn er geen beveiligingsincidenten bekend. Ook is er geen aanleiding om te denken dat documenten niet zijn gearchiveerd, schrijft ze.
De minister deed navraag bij de ministeries nadat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) erkende zijn privémail te gebruiken voor werkzaken. Het wordt ministers en staatssecretarissen ernstig ontraden om hun eigen e-mail voor werk te gebruiken.
Maar, schrijft Bruins Slot: ,,In de praktijk kunnen zich situaties voordoen waarbij van de voorgeschreven werkwijze wordt afgeweken.” Het is volgens haar de verantwoordelijkheid van de bewindslieden om de belangen te wegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video/update
Kamerleden willen opheldering over gebruik privémail Hugo de Jonge, minister deze week gestopt met gebruik
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
Nederland en Denemarken gaan samen Oekraïense jachtvliegers omscholen naar de F-16. Hoe dat straks precies gaat, is nog niet duidelijk, maar defensie-experts weten één ding zeker: de lessen beginnen ongetwijfeld met een extra les Engelse taal. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’ -
Opvanggemeente mag geen alleenstaande asielzoeker weigeren, Van der Burg is klaar met eisenlijstjes
Het moet afgelopen zijn met gemeenten die weigeren alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg stuurt zulke asielzoekers voortaan ‘desnoods ongevraagd’ toch naar opvangplekken daar. Zo wil hij voorkomen dat het volle aanmeldcentrum Ter Apel in acute problemen komt.