Meer koopkracht in 2022 lukt niet: ‘Computer says no’, aldus kabinet
Te laat, technisch te moeilijk, te ingewikkeld voor de computers van de Belastingdienst. Het kabinet zegt dat het niet lukt om de koopkracht van grote groepen Nederlanders voor dit jaar nog te stutten. Alleen voor de laagste inkomens komt nog eens 500 euro extra. De oppositie is boos.
Het is - in de kern - een geval van ‘computer says no’, aldus het kabinet. Dat zocht de afgelopen weken naar een manier om toch nog iets te doen aan de slinkende koopkracht van de middengroep in ons land door de hoge inflatie en energierekening. Maar, zo is de conclusie: dat kan niet meer. Hooguit is er rond Prinsjesdag iets mogelijk voor het komende jaar. Maar tot die tijd: nee.
Volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) is er een keur aan obstakels. Het bevriezen of verlagen van huren ‘is in de praktijk niet meer mogelijk’. Het hervormen van energiecontracten ‘vergt’ een tijdrovende ‘stelselwijziging’. Verlagen van collegegeld? Neen. ‘Niet mogelijk’. Verhogen minimumloon: idem. De computers van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, maar ook het UWV zijn simpelweg al te zwaar belast en daardoor niet wendbaar meer. ,,We willen dolgraag, maar het kan niet”, aldus premier Mark Rutte.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Wel is er dit jaar iets mogelijk voor de allerarmste Nederlanders, zei Rutte. Voor die groep werd eerder al 800 euro per gezin uitgetrokken, dat bedrag wordt nog eens opgehoogd met 500 euro. In totaal trok het kabinet 6,5 miljard uit om de koopkrachtsval van álle Nederlanders te verzachten.
Steun van oppositiepartijen
Maar de oppositie in de Tweede Kamer is boos, bleek vanavond in een debat over het vraagstuk. En dat is ook het kabinet tot zorg. Want steun van enkele oppositiepartijen is nodig in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, om de financiële plannen überhaupt door de senaat te krijgen.
Zo vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver het te mager. ,,Ik vind het teleurstellend. Ik vind het schaamteloos. We hebben het over 2,5 miljoen gezinnen die dit jaar niet kunnen rondkomen. U heeft niet alles op alles gezet om te kijken wat mogelijk is, want het capaciteitsprobleem is bij alle opties onverantwoord.”
Hij kondigde daarom aan dat hij tegen de begroting van Sociale Zaken gaat stemmen. Als zijn fractie in de Eerste Kamer dat voorbeeld volgt, valt diens partij dus af als het gaat om het vergaren van een meerderheid voor de coalitiepartijen.
Ook Geert Wilders heeft geen goed woord over voor het kabinet: ,,We staan hier gewoon voor piet snot. Het kan allemaal niet. Er kan helemaal niets. Naja, wat doen we hier dan? Het kabinet steekt een dikke middelvinger op naar alle partijen hier. Laten we naar huis gaan.”
Rutte: ,,We willen in augustus echt kijken naar volgend jaar. Ook naar maatregelen die ieder jaar terugkeren, daar hebben mensen meer aan. Maar er kan momenteel nog voor dit jaar gewoon niet veel. Het zou onverantwoord zijn de uitvoeringsdiensten verder te overladen met taken. We hebben pakketten aangenomen die aan de bovenkant zitten in vergelijking met de rest van Europa. Maar we kunnen helaas niet alles oplossen.”
Volgens Lilian Marijnissen ontbreekt het kabinet het aan creativiteit. ,,We kunnen in debat binnen 1,5 uur akkoord geven voor de aankoop van extra straaljagers en drones voor meer dan een miljard euro. En dan zou er nu niks kunnen?”
Rutte: ,,Dat is echt appels met peren vergelijken. Zo’n aankoop vergt een telefoontje naar Amerika, maar vraagt niets van onze uitvoeringsdiensten. Dat is echt iets anders.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte: Geen 500 euro extra voor middenklasse, technisch te lastig
Het kabinet gaat dit jaar toch geen extra geld meer uittrekken om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te stutten. Het idee was de middenklasse een kontje te geven door iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te schenken. -
PREMIUM
Boeren gaan niet in op Remkes’ uitnodiging: ‘Als doelen vaststaan, waar moeten we dan over praten?’
Stikstofmediator Johan Remkes stelt dat er ‘geen taboes’ zijn, maar toch dreigt er een lege gesprekstafel nu agrariërs de bemiddelingspoging boycotten en blijven actievoeren. Hoe komt het land uit de impasse? -
Remkes aan de slag met monsterklus boeren: ‘Ik weet wat de dilemma‘s zijn’
Johan Remkes is vandaag begonnen aan zijn klus om het kabinet en de boeren weer met elkaar in gesprek te krijgen over de stikstofmaatregelen. Probleem is echter: de boerenorganisaties weigeren met hem aan tafel te gaan. Remkes wil niet vooruitlopen op hoe hij de impasse gaat doorbreken. ,,Wij doen in stilte ons werk.” -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMVissen met Jan
Fleur Agema (PVV): 'Als vrouw heb ik bij de islam een minderwaardige positie, daar zal ik me altijd tegen verzetten’
PVV-vicefractievoorzitter Fleur Agema ziet dat de PVV steeds meer geaccepteerd wordt sinds Forum voor Democratie alleen staat. Zorgpunt: ,,Onze fractie wordt steeds ouder. Er moeten jongeren bij.’’ -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMInterview
SGP-secretaresse Janie verruilt Tweede Kamer voor de zorg na coronaziekbed
Een kwart eeuw was Janie de Jong de steun en toeverlaat van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Nadat corona haar bijna fataal werd, verlaat ze nu de ‘mannenbroeders’ om de zorg in te gaan. Omdat ze iets terug wil doen.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnnita van der Goes-Timmermans
Piet Baremans