Volledig scherm
PREMIUM
(vlnr) Premier Mark Rutte, Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) en Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP

Lijsttrekkersbal CDA en D66 begonnen: wie trekt de kar?

CDA en D66 kiezen komend jaar een nieuwe lijsttrekker. Het dilemma is: doen ze dat met of zónder lijsttrekkersverkiezing. En wat doet Rutte?

Als de deuren van het Haagse theater Diligentia opengaan, baant een bekend gezicht zich een weg naar CDA-voorzitter Rutger Ploum. Het is voormalig premier Jan Peter Balkenende die hem persoonlijk de complimenten overbrengt. De meeste loftuitingen zijn uiteraard bedoeld voor CDA-minister Wopke Hoekstra, die zojuist in zijn HJ Schoo-lezing de middenklasse heeft omarmd. Maar ook Ploum wordt gefeliciteerd, want hij is de man die met zijn bestuur straks moet zorgen dat er een nieuwe lijsttrekker komt. En daarvoor hebben vele CDA’ers hun hoop gevestigd op de minister van Financiën.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.