Lerarenstakingen gaan door ondanks deal over minder werkdruk
UpdateBasisscholen krijgen al volgend jaar meer geld om de werkdruk van leraren te verlagen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze juffen en meesters het beste kunnen ontzien. Toch gaan de geplande estafettestakingen door.
De ene school kan er straks voor kiezen om een gymleraar de gymlessen te laten geven of een onderwijsassistent aan te nemen, maar als een andere school meer heil ziet in slimme software voor een simpeler administratie, kan dat ook.
Dat staat in een akkoord dat schoolbesturen, vakbonden en het kabinet hebben gesloten. Daarbij is afgesproken dat een gemiddelde school met 225 leerlingen vanaf komend schooljaar 35.000 euro krijgt voor vermindering van de werkdruk. Dit bedrag loopt, onder voorwaarden, op naar 65.000 euro in 2021.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) zei op een persconferentie met de zeven organisaties die het PO-front vormen dat er 'een belangrijk akkoord' is gesloten. ,,Maar we gaan niet achterover leunen, want er moet nog heel veel gebeuren. Ik ben zeer gemotiveerd om daar als minister voor aan de slag te gaan."
Eigen plan
Op iedere school moeten leraren in ‘een professionele dialoog’ met hun schoolleider een eigen plan maken, dat vervolgens ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de personeelsleden van de medezeggenschapsraad. Over hoe het extra geld is uitgegeven, moeten scholen in het jaarverslag verantwoording afleggen. Vakbonden gaan scholen helpen bij het maken van plannen door met suggesties te komen.
Schouders eronder
Als we hier samen de schouders onder zetten, geloven wij dat leraren het verschil gaan merken in de klas.
In totaal wordt er komend schooljaar 237 miljoen euro uitgetrokken om de werkdruk aan te pakken. Er is extra geld vrijgemaakt via een kasschuif (een reservering voor later wordt dan eerder opgesoupeerd). In 2021 loopt het bedrag op naar structureel 430 miljoen euro.
Die tweede zak geld komt alleen beschikbaar als de eerdere uitgaven zoden aan de dijk hebben gezet en de werkdruk ook echt verlaagd is. Daarvoor komt er in 2020 een evaluatie.
,,Met dit geld zijn niet alle problemen in het onderwijs als sneeuw voor de zon verdwenen”, benadrukte minister Slob. ,,Maar als we hier samen de schouders onder zetten, geloven wij dat leraren het verschil gaan merken in de klas.”
Ook de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, is tevreden met het akkoord. Vicevoorzitter Anko van Hoepen: ,,Maar we hebben niet alleen een claim neergelegd op aanpak van de hoge werkdruk, maar ook op een beter salaris. Fase 1 is geregeld, dat is top, maar wat betreft extra loon moet er nog wat gebeuren."
Basisschoolleraren zijn al sinds eind februari 2017 in actie voor betere werkomstandigheden en hoger loon. Voor het verhogen van het salaris maakte Rutte III al 270 miljoen euro vrij, voor de werkdruk lag er 430 miljoen euro.
Kloof dichten
De leraren willen echter dat er zo'n 900 miljoen komt om leraren beter te betalen, vertelt Jan van de Ven van PO in Actie. ,,Die salariseis om de kloof te dichten blijft keihard staan. Deze minister staat daarbij naast de sector en doet wat hij kan. Dus wij gaan onze pijlen nu richten op de coalitiepartijen, want zij hebben de sleutel in handen om extra geld te regelen."
Over de salarisverhoging moeten nog afspraken worden gemaakt in de nieuwe cao. De onderhandelingen zijn volgens het ministerie van Onderwijs inmiddels gestart en partijen hopen die vóór de zomervakantie af te ronden.
Eind vorig jaar staakten ook veel docenten. Toen gebeurde er dit op een basisschool in Dordrecht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMAnnie Schreijer-Pierik
CDA-Europarlementariër: ‘Als Wopke weg moet, hebben we het wéér niet over de boeren’
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik staat vierkant achter Wopke Hoekstra, maar vindt dat Den Haag de verkiezingsoverwinning van BBB aan zichzelf te wijten heeft. -
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’