Het onderwijs aan Maastricht University werd na de kerstvakantie weer opgestart na een hack. Hoogstwaarschijnlijk heeft de universiteit losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden.
Volledig scherm
Het onderwijs aan Maastricht University werd na de kerstvakantie weer opgestart na een hack. Hoogstwaarschijnlijk heeft de universiteit losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden. © ANP

‘Laat onderwijsinstellingen in strijd tegen cyberaanvallen digitale veiligheid toetsen’

Universiteiten, hogescholen en mbo’s moeten de digitale veiligheid op hun school in beeld brengen. Dat eisen regeringpartij VVD en studentenorganisaties, die daarmee willen voorkomen dat meer onderwijsinstellingen ten prooi vallen aan cybercriminelen. Maastricht University kreeg daar in de kerstvakantie mee te maken.

 1. Woedende reacties op voetbalfeest Tilburg: ‘Dit zet alles weer op achterstand’
  video

  Woedende reacties op voetbal­feest Tilburg: ‘Dit zet alles weer op achter­stand’

  Er wordt massaal verontwaardigd gereageerd op het grote voetbalfeest in Tilburg gisteravond, waarbij honderden Willem II-supporters de coronaregels hebben overtreden. Politici snappen niet dat de Tilburgse burgemeester Theo Weterings toestemming gaf voor het feest, ministers noemen de overtredingen ‘zorgelijk’ en ‘onverantwoord’. Bezorgde burgers willen dat Weterings aftreedt en het plaatselijke ziekenhuis betreurt dat de regels niet zijn nageleefd. Willem II-directeur Van Geel vindt wel dat de gemeente Tilburg de juiste afweging heeft gemaakt.
 2. Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeerdata regeert
  PREMIUM
  update

  Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeer­da­ta regeert

  De universiteit van Maastricht opent na oud en nieuw de deuren weer, maar of studenten en docenten dan ook echt aan het werk kunnen is een groot vraagteken. De cyberaanval die de universiteit deze week raakte, zorgt ervoor dat alle systemen platliggen. Zicht op een oplossing is er nog niet. Studenten vragen zich af of ze hun scriptie wel op tijd afkrijgen, onderzoekers weten niet of hun data veilig zijn.