Volledig scherm
Henk Krol (50Plus) tijdens een debat in de Tweede Kamer © ANP

Krol (50Plus): Geef Kamer directe macht over inspecties

Inspecties die overal in Nederland controles uitvoeren, moeten hun bevindingen in de toekomst direct rapporteren aan de Tweede Kamer. Ook moet een groepje Kamerleden een overheidswaakhond kunnen opdragen om een bedrijf of instelling op misstanden te checken. 

Dat stel 50Plus-leider Henk Krol voor in reactie op bevindingen van een staatscommissie onder leiding van Johan Remkes over het parlementair stelsel. Die commissie stelt dat het parlement meer moet kijken naar draagvlak voor besluiten en dat de controlerende taak sterker mag.

Het parlement zelf is nu aan zet, volgens 50Plus. ,,We moeten evolueren van lam naar leeuw”, aldus Krol. De seniorenpartij staat ‘voor de volle 100 procent’ achter de invoering van een bindend referendum. Bovendien moet de Kamer in staat zijn om echt te kunnen controleren.    

,,De Kamer heeft ogen en oren in het veld nodig die onafhankelijk van ministeries Kamerleden informeert en het land inspecteert. Organiseer de departementale inspecties onder aansturing van de Tweede Kamer.” De voorman van 50plus wil daar snel een debat over voeren.

Nederland kent een tiental grote waakhonden die aan verschillende ministeries rapporteren:

1. Agentschap Telecom

2. Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

3. Inspectie Leefomgeving en Transport

4. Inspectie van het Onderwijs

5. Inspectie Justitie en Veiligheid

6. Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

7. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

8. Staatstoezicht op de Mijnen

9. Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

10. Inspectie Veiligheid Defensie