Knops belooft minder geheimzinnigheid rond verbouwing Binnenhof
Het kabinet gaat meer informatie delen over de ingrijpende renovatie van het Binnenhof. Onder de volksvertegenwoordigers is veel onrust en twijfel ontstaan over de aanpak van het 475 miljoen euro kostende project. Verantwoordelijk staatssecretaris Knops belooft open kaart te spelen.
De Tweede Kamer eiste meer openheid en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) komt hieraan tegemoet. Hij zal het beleid op het vlak van de geheimhouding "drastisch aanpassen", schrijft hij vandaag aan de Kamer. Alleen als het gaat om veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid en bescherming van personen is openbaarmaking niet mogelijk.
Kosten
De Kamerleden zijn ook bevreesd dat de kosten uit de hand gaan lopen. Knops belooft meer inzicht te geven in de financiën. Hij zal de Kamer twee keer per jaar op de hoogte stellen in een voortgangsrapportage. Voor 1 juli zal de Kamer het voorlopige ontwerp krijgen.
Een ander punt van zorg voor de Kamer is het feit dat er een tweede architect voor het project is aangetrokken. Knops gaat met architectenbureau OMA, dat in eerste instantie de opdracht kreeg, en de nieuw aangetrokken architect Pi de Bruijn overleggen over ,,nadere taakafbakening en samenwerking".
OMA
Het is onduidelijk hoe OMA zal reageren als het contract wordt opengebroken om De Bruijn verantwoordelijk te maken voor een deel van de renovatie. Als het tot een rechtszaak komt, loopt het Rijk naar verwachting aanmerkelijk grote risico’s. Dan gaat de renovatie langer duren en aanzienlijk meer kosten.
De Bruijn heeft trouwens nog geen definitief ja gezegd op het aanbod van Knops. “Tot op heden heeft de heer De Bruijn dit aanbod in beraad.” De Bruijn was de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is opgeleverd. Eerder was er vanuit de Kamer kritiek op de plannen van OMA voor de Tweede Kamer.
Als zijn aanpak niet werkt, wil de staatssecretaris een onafhankelijke derde aanstellen die een bindend advies moet geven over de architecten. Eenzelfde advies moet hij geven over het werk dat inmiddels is uitgevoerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
Is er graaiflatie? Rutte betwijfelt het, bewijs ervoor ‘is dun’
Maken bedrijven misbruik van de hoge inflatie door prijzen daar bovenop nog iets extra te verhogen? Premier Mark Rutte betwijfelt het. De bewijzen hiervoor noemt hij ‘nogal dun’. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn.