KLM stopt vluchten op Oekraïne na rood reisadvies, ministerie: ‘Verlaat land zo snel mogelijk’
Update/videoNederland scherpt het reisadvies voor Oekraïne aan. Voor het hele land geldt vanwege de Russische dreiging nu ‘code rood'. Nederlanders wordt verzocht het land ‘zo snel mogelijk’ te verlaten. Ook het meeste ambassadepersoneel vertrekt. KLM annuleert uit voorzorg alle vluchten op de Oost-Europese bestemming.
De situatie in Oekraïne is volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra nu ‘dermate zorgelijk’ dat het kabinet na onder meer overleg met bondgenoten besloot een negatief reisadvies voor heel Oekraïne af te geven en Nederlanders op te roepen het land snel te verlaten. ,,Je weet nooit wat er gaat gebeuren’’, zei de bewindsman zaterdagmiddag.
Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de Nederlanders zelf is die zich in Oekraïne bevinden of ze gevolg geven aan de oproep te vertrekken. ,,Ik kan alleen maar zeggen: neem dit serieus en verlaat het land zo snel mogelijk.’’
Het nieuwe reisadvies, waarin Nederlanders tevens wordt ontraden nu nog naar het land te reizen, waarschuwt dat de veiligheidssituatie in Oekraïne ‘heel snel slechter’ kan worden. ‘In rood gebied kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen. KLM vliegt niet meer van en naar Oekraïne. Het kan zijn dat andere vliegmaatschappijen ook niet meer van en naar Oekraïne vliegen. Houd daar rekening mee. Neem voor vragen hierover contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie', luidt het.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag moeten de Nederlanders die weg willen uit Oekraïne dit zelf regelen. Er zijn nog wel vluchten van andere luchtvaartmaatschappijen en ook vertrek per trein of auto is nog mogelijk.
Bij de Nederlandse ambassade hadden zich gisteren 135 Nederlanders gemeld. Niet alle Nederlanders willen vertrekken. Van de ambassade blijft alleen ‘een minimale bezetting’ over en die verhuist van Kiev naar het westelijker gelegen Lviv. Vanuit die post kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers.
KLM
De KLM vliegt normaliter twee keer per dag van Amsterdam naar Kiev. De eerstvolgende vlucht zou in de nacht van zaterdag op zondag zijn, maar die wordt niet uitgevoerd. Het annuleren van de vluchten volgt niet alleen op het negatieve reisadvies maar ook op een ‘uitgebreide veiligheidsanalyse’, aldus luchtvaartmaatschappij.
Bij de analyse is gebruik gemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen een zogenoemde expertgroep. Hieraan wordt deelgenomen door alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Ook is nog niet te zeggen wanneer KLM de vluchten naar Kiev hervat. De luchtvaartmaatschappij vliegt sinds 2014 niet over de oostelijke regio’s van Oekraïne en Krim. KLM zegt ‘bij haar operatie’ altijd de veiligheid van passagiers en medewerkers voorop te stellen.
Tekst gaat verder onder foto.
Oranje
Tot zaterdag was alleen het oosten van Oekraïne 'rood’ op de kaart van Buitenlandse Zaken. Daar woedt sinds 2014 een oorlog tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. De rest van het land was, ondanks de steeds toenemende dreiging uit Rusland, nog ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Oekraïne maande gisteren nog tot kalmte en stelde dat ‘destabiliserende handelingen’ moeten worden voorkomen.
Volgens de Verenigde Staten zou een Russische invasie op ‘ieder moment’ kunnen plaatsvinden, mogelijk zelfs tijdens de Olympische Spelen in Peking. De Amerikanen begonnen vandaag met het terugtrekken van hun ambassadepersoneel.
Eerder riep de VS al Amerikanen op Oekraïne te verlaten. Nederland deed dat gisteren nog niet. De Nederlandse ambassadeur in Kiev drukte Nederlanders gisteren wel op het hart om te overwegen of hun verblijf nog noodzakelijk is. Ook landen als België en Duitsland hebben het reisadvies voor hun burgers aangescherpt.
VS halen militairen weg uit Oekraïne
De Verenigde Staten laten weten dat ze de 160 militairen die momenteel in Oekraïne verblijven terugtrekken. De soldaten van de Nationale Garde waren in het Oost-Europese land om het Oekraïense leger te trainen. De beslissing komt nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vandaag had besloten ambassadepersoneel te evacueren.
Bekijk hier onze video’s over de spanning tussen Rusland en Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland richt noodsteunpunt voor landgenoten in Oekraïne in
-
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is.