Kiezer wacht op derde dag van de raadsverkiezingen
Hoewel veel stembureaus al sinds maandagochtend open zijn, zijn nog maar weinig kiezers gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het overgrote merendeel van de kiezers is van plan woensdag zijn stem uit te brengen.
Een deel van de stembureaus (ruim 1700) is al sinds maandagochtend open. Woensdag zijn dat er ongeveer 8800. Op grote stations waar al twee dagen gestemd kan worden is het tot nu toe rustig geweest, meldt een woordvoerder van de NS. Van de vier grote steden had Den Haag tot dusver de grootste opkomst met 8,5 procent van de stemgerechtigden. In Utrecht is 6,8 procent komen stemmen, in Amsterdam 6,2 procent en in Rotterdam 5,1 procent.
Als de stembussen woensdagavond sluiten, lijken lokale partijen de grote winnaar te worden van de gemeenteraadsverkiezingen, voorspellen meerdere opiniepeilers. Kopstukken van landelijke partijen kruisten dinsdagavond nog de degens tijdens een rechtstreeks uitgezonden televisiedebat van de NOS, maar volgens peilingen krijgen de lokale partijen deze raadsverkiezingen meer stemmen dan ooit. Een slotpeiling van onderzoeksbureau I&O Research voorspelt dat zij ruim een op de drie stemmen krijgen.
Gemankeerd debat
Het televisiedebat dinsdagavond was wat gemankeerd. VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag lieten zich vervangen omdat ze aanwezig moesten zijn bij een debat in de Eerste Kamer en PVV-voorman Geert Wilders meldde zich af met griep. Een deel van het debat ging ook niet over de gemeenteraadsverkiezingen, maar over de oorlog in Oekraïne.
De oppositiepartijen openden de aanval op het kabinetsbeleid. SP-leider Lilian Marijnissen zei dat Oekraïense vluchtelingen vooral in rijkere gemeenten moeten worden opgevangen. PvdA-Leider Lilianne Ploumen verwijt de regeringspartijen te bezuinigen op de jeugdzorg en GroenLinks’er Jesse Klaver vindt dat de huidige regeringspartijen de verzorgingsstaat hebben afgebroken. VVD, D66, CDA en ChristenUnie verdedigden juist de keuzes van het kabinet.
Tekst gaat verder onder kieswijzer
Lastig te voorspellen
Het lijkt de kiezer allemaal niet te beïnvloeden. Bij de vorige verkiezingen haalden de lokale partijen samen bijna 30 procent van de stemmen, nu zou dat hoger uitvallen. Wel moet daarbij worden gezegd dat veel kiezers hun keuze nog niet hebben gemaakt en de opkomst bij de verkiezingen waarschijnlijk net zo laag is als vier jaar geleden: iets meer dan de helft van de stemgerechtigden ging toen naar het stemlokaal. Dat maakt dat de uitslag lastig te voorspellen is.
Al sinds de eeuwwisseling zit de steun voor lokale partijen in de lift. Het gevolg is dat alle landelijke partijen ook in de huidige peilingen weer wat inleveren ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen in 2018. Ook volgens Peil.nl is een derde van het electoraat van plan op een lokale partij te stemmen. Het gaat vooral om kiezers die bij Kamerverkiezingen op PVV, SP, JA21, FvD of BBB stemden en die niet in alle gemeenten op de kieslijst staan. Maar meer dan bij vorige raadsverkiezingen zegt nu ook de achterban van andere partijen een stem op een lokale partij te overwegen.
Er kan gestemd worden in 333 gemeenten. Elf gemeenten doen niet mee omdat daar door gemeentelijke herindelingen al verkiezingen zijn geweest.
Bekijk hieronder al onze video's over de gemeenteraadsverkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
PREMIUMAnnie Schreijer-Pierik
CDA-Europarlementariër: ‘Als Wopke weg moet, hebben we het wéér niet over de boeren’
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik staat vierkant achter Wopke Hoekstra, maar vindt dat Den Haag de verkiezingsoverwinning van BBB aan zichzelf te wijten heeft. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Humor
Gestemd vandaag? Misschien ben je geïnfluenced door deze man
De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn in volle gang. Om het opkomstpercentage omhoog te krijgen, heeft programmamaker Marcel Bamberg pogingen gedaan om in het hele land extra mensen naar de stembus te krijgen. De grote vraag is nu: heeft het geholpen?
-
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Help, ik heb corona: hoe kan ik toch stemmen?
Verplicht aan huis gekluisterd door een coronabesmetting en je wilt toch je stem uitbrengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Zo gek is die vraag niet, nu dagelijks nog altijd tienduizenden positieve coronatests gemeld worden en veel mensen gedwongen thuis moeten blijven.