Het VUmc staat in de top van duurste parkeertarieven bij ziekenhuizen. Een dag parkeren kost hier 30 euro.
Volledig scherm
Het VUmc staat in de top van duurste parkeertarieven bij ziekenhuizen. Een dag parkeren kost hier 30 euro. © ANP

Kamervragen SP over hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen: ‘Inkomsten naar patiëntenzorg’

De SP heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op het matje geroepen over de hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen. Onderzoek van deze site wijst uit dat sommige patiënten die vaak in het ziekenhuis moeten zijn jaarlijks meer dan 1000 euro kwijt zijn, inclusief de rit.

Gemiddeld kost een dag parkeren 8 euro 93, met als uitschieter het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam-Oost. Daar kost het stallen van de auto 48 euro per dag.

SP-Kamerlid Henk van Gerven stelde naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek schriftelijke vragen aan minister Bruins. Gevraagd wordt of de minister het ‘acceptabel’ vindt dat de parkeerkosten kunnen oplopen tot 30 euro per dag of, in geval van het OLVG, zelfs tot 48 euro.

Van Gerven vraagt zich verder af hoe de minister ervoor gaat zorgen dat het voor de regelmatige parkeerder duidelijker wordt dat bij veel ziekenhuizen ‘kortingstarieven, dagkaarten of abonnementen’ kunnen worden aangevraagd. Uit onderzoek van deze site blijkt namelijk dat vaak wel kortingskaarten beschikbaar zijn, maar deze geregeld diep verstopt op de website van het ziekenhuis staan vermeld.

Rol van minister

Ook klinkt de vraag wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ziekenhuizen hebben ondernomen nadat de minister hen eerder op de parkeertarieven wees. En of Bruins ‘(nog steeds) van mening is dat hij geen enkele rol’ heeft in het feit dat patiënten flink op kosten worden gejaagd. 

In Nederland kan op slechts zestien ziekenhuislocaties gratis worden geparkeerd. Bij 93 ziekenhuislocaties en 9 poliklinieken in het land moeten bezoekers betalen voor het stallen van hun auto. Patiënten die een hele dag in het OLVG in Amsterdam-Oost verblijven, zijn het slechtst af, maar ook bij de poli op de Spuistraat moet 7,50 euro per uur worden afgetikt. Dure grond en onderhoudskosten zouden in de grote steden debet zijn aan het hoge parkeertarief.

Ook zou ermee worden voorkomen dat toeristen ongewild goedkoop bij het ziekenhuis hun voertuig stallen. Het tarief van OLVG ligt nu gelijk met het ‘straattarief’. Van Gerven vraagt zich daarom af of het OLVG winst maakt op de parkeergarage en hoe dat zich verhoudt met de kosten waarmee patiënten al worden geconfronteerd.

‘Geen melkkoe’

‘Wat vindt u van het principe dat parkeren geen melkkoe mag zijn voor een ziekenhuis, dus geen winstgevende activiteit?’ schrijft de SP’er. En of Bruins dat principe onderschrijft, vraagt hij. Het OLVG laat in reactie op eerdere vragen van deze site weten dat het ziekenhuis voor iedereen zo toegankelijk mogelijk wil zijn, maar dat parkeren in Amsterdam helaas erg duur is.

Bezoekers van het ziekenhuis worden daarom gestimuleerd om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen, zegt Elles in ‘t Hout. ,,Het ziekenhuis is op die manier goed bereikbaar.’’ Voor iedereen die toch met de eigen auto naar het ziekenhuis komt, ook het personeel, hanteert OLVG het straattarief. In ‘t Hout: ,,Als we dat niet doen, dan vullen onze kleine parkeergelegenheden zich met auto’s van mensen die de stad bezoeken.’’ 

Voor ‘schrijnende gevallen’ wordt in overleg een uitzondering gemaakt. ,,De inkomsten van het parkeren komen volledig ten goede aan de patiëntenzorg’’, aldus de woordvoerder.