Kamerleden verhuizen voor zeker vijf jaar naar deze deprimerende 'Apenrots'
VideoDe Tweede Kamer verhuist in de zomer van 2020 naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wekt de indruk van een Sovjet-hotellounge voor de val van de Muur. Maar het is toch echt de toekomstige tijdelijke plenaire vergaderzaal.
Delen per e-mail
De verhuizing is nodig omdat het Binnenhof vanaf 2020 wordt gerestaureerd. Nu al mocht de parlementaire pers rondkijken in de deprimerende werkruimtes van wat de 'Apenrots' wordt genoemd.
De nieuwe vergaderzaal oogt kleiner, maar zal even groot zijn. De benauwde beleving is omdat het plafond veel lager is. Er komt geen glazen wand tegen springers uit het publiek, de pers zal vanuit de hoogte de debatten kunnen verslaan. De 150 blauwe Kamerzetels die nu nog op het Binnenhof staan, komen hier.
Het is de parlementaire persvereniging gegarandeerd dat de parlementaire pers vrijelijk door het hele gebouw kan lopen om politici in hun werkkamer op te zoeken. Behalve vermoedelijk de fractievertrekken van de PVV, die zijn om veiligheidsredenen nu ook niet vrij toegankelijk.
Lees door onder de foto's.
Apenrots
Het oude gebouw heet de 'Apenrots' door de bouw en de diplomatieke ego’s die hier sinds 1985 onder elf ministers hebben gediend.
In die 'Apenrots' komen straks voor ruim vijf jaar de Tweede Kamerleden. Ze worden er gehuisvest met de parlementaire pers, het kabinet zal regelmatig op bezoek komen en niet te vergeten alle medewerkers en Kamerpersoneel. Zelfs Nieuwspoort krijgt hier een plek.
Het oogt als 'een desolate ruimte', zo zegt projectleider Thijs Paardekooper van het Rijksvastgoedbedrijf tijdens de rondleiding. Geen woord teveel gezegd. Alle ruimtes tot en met de dertiende verdieping zijn leeggeplukt. Alle raamambtenaren zijn verdwenen. Geen spoor meer van de gang die de 'boulevard of broken dreams' werd genoemd, omdat de mislukte ambassadeurs er naast elkaar zaten.
Lees door onder de foto.
Inrichting
Op de 'Apenrots' wordt van de eerste tot en met de zevende verdieping alles opnieuw ingericht, daarmee is het aantal vierkante meters vergelijkbaar met het huidige parlementsgebouw. De achtste tot de elfde verdieping blijft helemaal leeg, terwijl de twaalfde en dertiende verdieping technische ruimtes zijn.
Het nieuwe tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg beslaat veel meer vierkante meters, maar die gaan niet worden gebruikt. ,,Dat is onverantwoord’’, zegt Paardekooper, waarmee hij doelt op de financiën. Het hele renovatieproject zal 525 miljoen kosten.
Verder in het nieuws
-
Blok: Hoopvol na ‘zakelijk gesprek’ met Lavrov over MH17
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is na een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov ‘hoopvol’ dat Rusland binnenkort formeel met Nederland en Australië aan tafel gaat om te spreken over de Russische aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Blok zegt desgevraagd dat Lavrov erkend heeft dat gesprekken ‘misschien uiteindelijk wel mogelijk zijn’. -
Klaver: dit zijn de klimaatverkiezingen
De komende verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Europees Parlement zijn ‘klimaatverkiezingen’ waarbij GroenLinks ‘alle records’ gaat breken. Dat zei partijleider Jesse Klaver op het congres van GroenLinks in Zwolle. Ook in de Eerste Kamer moet het beste resultaat tot nu toe – acht zetels in 1999 – worden verbeterd. -
video SGP steunt kabinet niet zomaar: vaccinatiedwang is taboe
Het kabinet moet ‘niet drammen’ als het gaat om voltooid leven en vaccinatiedwang. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij op een verkiezingscongres van zijn partij. De coalitie dreigt haar meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer te verliezen na de provinciale verkiezingen. Voor het geval het kabinet dan steun gaat zoeken bij de SGP gaf Van der Staaij alvast zijn ‘wensen voor de komende periode’ aan. -
PREMIUM
Paul Rosenmöller: We gaan voor een verdubbeling in zetels in de Eerste Kamer
Een oude bekende betreedt vandaag het podium op het GroenLinks-congres in Zwolle. Na zestien jaar afwezigheid kan GroenLinks-coryfee Paul Rosenmöller een cruciale rol spelen als de coalitie haar meerderheid in de senaat verliest. ,,Ik zit in een riante positie.’’ -
PREMIUM
Nieuw rechts misbruikt oprechte woede van boze burgers
Felle betogingen op straat (Gele Hesjes, klimaat), gescheld in het parlement (brexit): emoties lopen hoog op in het publieke debat. Maar schijn bedriegt. De zwijgers zijn in de meerderheid en houden vertrouwen in de democratie.
-
Extra politie om criminele geldstromen in kaart te brengen
Er komen enkele tientallen agenten extra om criminele geldstromen in kaart te brengen. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Klaver: Geef werknemer inspraak bij salaris topbestuurder
Werknemers moeten het recht krijgen om salarisverhogingen van de top van hun bedrijf te blokkeren. GroenLinks wil op die manier de wet aanpassen om exorbitante loonsverhogingen en beloningen aan banden te leggen. Eerder stelde de partij al voor om de minister van Financiën een veto geven. -
Regeren is vooruitzien: Kabinet claimt nu al plek in V-raad voor 2033
Nederland wil, net als vorig jaar, graag weer in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Om concurrenten de pas af te snijden, stelt Nederland zich nu alvast kandidaat voor 2033.