Volledig scherm
Vuurwerk in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Kamer wil meer soorten vuurwerk verbieden

Ook zwaardere vuurpijlen en zogenoemde single shots – een type knalvuurwerk – moeten verboden worden. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, die een voorstel hiervoor van CDA en VVD steunt.

De twee partijen, die eerder juist terughoudend waren over een verbod op consumentenvuurwerk, willen hiermee iets verder gaan dan het kabinet heeft voorgesteld. Dat wil alleen een verbod op vuurwerk in categorie F3, wat neerkomt op het bannen van grote rollen knalvuurwerk en wat zeldzamer, extremer vuurwerk.

Nu pleiten de partijen ervoor om zware vuurpijlen en álle zogenoemde ’single shots’  te verbieden. Daarmee zou dus ook dat type vuurwerk dat in categorie F2 zit verboden moeten worden gemaakt. 

Het vuurwerkverbod was een heet hangijzer. De Nationale Politie en hulpverleners vroegen om een algeheel verbod, maar daar wilde het kabinet niet aan, juist ook onder druk van vooral de VVD.  De vuurwerkbranche liet ook al weten dat de maatregelen die de regering nu treft, niet zullen helpen.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de jaarwisseling. 

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.