Kamer twijfelt aan geschiktheid voorgedragen interim-bestuurder Haga Lyceum
De Tweede Kamer heeft twijfels over de interim-bestuurder die door het Cornelius Haga Lyceum is aangesteld. De vraag is of deze Marcel Heuver wel geschikt is als onderwijsbestuurder. Ook bestaat de vrees dat hij als stroman van het bestuur zal fungeren, dat van de minister en de Tweede Kamer juist moet opstappen.
Delen per e-mail
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs besloot gisteren de financiering van het Haga per 1 december stop te zetten, tenzij het schoolbestuur vóór donderdagmiddag 12.00 uur de taken overdraagt aan de voorgedragen nieuwe bestuurder. Als het Haga dat inderdaad doet, is het nauwelijks te controleren of Heuver geen contacten houdt met de huidige directeur-bestuurder Soner Atasoy, stelde SP-Kamerlid Peter Kwint.
,,De Inspectie kan onmogelijk in zijn telefoon kijken om te zien wat er heen en weer wordt geappt. Dat kun je niet controleren.” De vrees in deze kwestie neemt toe omdat Heuver volgens Kwint ‘al lange tijd’ betrokken is bij de school, nauwe banden heeft met het bestuur en door het Haga zelf naar voren geschoven is door de school. Slob bevestigde dat Heuver ‘wat werkzaamheden’ voor de school heeft gedaan, maar dat was maar voor een periode van drie maanden.
Volgens VVD-Kamerlid Rudmer Heerema ‘voelt dat niet goed’. ,,De garantie dat het oude bestuur straks niet meer in beeld is, is lastig te geven.”
Vertrouwen
D66-Kamerlid Paul van Meenen vraagt zich af waarom de minister vertrouwen heeft in de voorgedragen interim-bestuurder. Slob stelt dat hij dat onafhankelijk heeft laten toetsen en dat het voor Heuver spreekt dat hij zelf heeft gevraagd om ondersteuning bij zijn nieuwe baan. ,,Het uiteindelijke oordeel was aan mij. Ik durf het aan om die volgende stap te zetten.”
Volgens SP’er Kwint is dat onterecht. ,,Laat u niet voor de gek houden, minister, dit komt echt niet goed. Er moet zo snel mogelijk een hangslot om dat schoolhek.”
Ook regeringspartij VVD stelt dat bestuurder Atasoy heeft bewezen ‘de minister en de Kamer niet serieus te nemen’. Hoewel Slob brede steun uit de Kamer geniet voor zijn aanpak van het Haga, was het niet nodig geweest om het bestuur een extra tweeënhalve dag respijt te geven. VVD-Kamerlid Heerema: ,,Er is een harde deadline gesteld. Als die hebt en daar zelf verzachting in stelt, schep je zelf onduidelijkheid.”
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop stelde dat het voor hem ook ‘niet had gehoeven’. ,,Het is ook een keer mooi geweest, dan is het over en sluiten.” Hij noemde de ‘tussenstap’ wel ‘procedureel verstandig’. Het Haga heeft bezwaar gemaakt bij de Raad van State tegen het stoppen van de bekostiging en er loopt ook nog een rechtszaak naar het oordeel van de Onderwijsinspectie dat de basis vormde voor Slobs besluit.
Juridisch gewogen
Volgens Slob komt het aangeboden uitstel voort uit ‘zorgvuldigheid’ en is zijn hele besluit juridisch gewogen; ook door de landsadvocaat. Het Haga informeerde hem een paar uur voor het verstrijken van de deadline over procedurele problemen. Om Heuver aan te kunnen stellen, moeten de statuten worden gewijzigd – iets dat volgens het Haga enkele weken kost.
Slob noemde dat ‘niet echt geloofwaardig’. Een wijziging kan volgens hem ‘binnen een paar uur geregeld zijn’. ,,Ik heb extra tijd gegeven voor het geval het echt een misverstand is dat de statutenwijziging langs de medezeggenschap moet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten. -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro. -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
Rutte vindt dat kabinet, ondanks toeslagenaffaire, kan aanblijven
Het kabinet komt dinsdagavond laat bijeen om zich te beraden over de toeslagenaffaire. De spanning in de Rolzaal loopt op. Mogelijk strandt Rutte-3 alsnog in het zicht van de haven.
-
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen. -
PREMIUM
ANALYSE Asscher zag geen uitweg meer, regeren met Rutte kost hem alsnog de kop
Nu het kabinet dreigt te vallen over de toeslagenaffaire, kiest Lodewijk Asscher de vlucht naar voren. Hij stapt op als PvdA-leider. Jarenlang probeerde de oud-vicepremier het juk van regeren onder Rutte van zich af te schudden. Tevergeefs.