Kamer: speur naar Nederlandse pedo’s in het buitenland
De Tweede Kamer wil dat minister Sander Dekker (VVD, Justitie) uitzoekt of veroordeelde Nederlandse pedofielen in het buitenland wonen en wat zij daar doen. Aanleiding zijn de verdenkingen tegen Hans V. in Kenia. Hij werd in de jaren 90 in Nederland al twee keer veroordeeld.
V. staat in Kenia terecht voor misbruik van drie jonge meisjes. Het vermoeden bestaat dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers hoger ligt. Jarenlang had V. een weeshuis in het Afrikaanse land. Ook in 2001 stond hij al terecht voor seks met meisjes die hij onder zijn hoede had.
Naar nu blijkt werd V. in de jaren 90 in Nederland tweemaal veroordeeld voor ernstige zedenzaken. In de periode 1994-1995 misbruikte hij minstens drie kinderen in Tilburg. Tijdens de proeftijd van de gevangenisstraf die daarop volgde, ging hij weer in de fout. In Ethiopië misbruikte hij een onbekend aantal ‘zeer jonge meisjes’. Weer moest V. de cel in.
Dat hij ondanks deze veroordelingen jarenlang zijn gang kon gaan in Kenia, zorgt voor ongemak in Den Haag. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vraagt de minister om onderzoek. ,,Ik wil weten of er meer veroordeelde kindermisbruikers in het buitenland wonen en hoe we voorkomen dat zij weer de fout in gaan.”
Kuiken zegt zich te realiseren dat zo'n onderzoek qua privacy gevoelig ligt, maar wil dat Nederland al het mogelijke doet om misbruikzaken te voorkomen. Haar voorstel vindt in elk geval steun bij oppositiepartijen PVV en SP.
Ook coalitiepartijen VVD en CDA staan sympathiek tegenover het idee. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil daarnaast ‘een structurele oplossing’. Ze hamert bij Dekker op de komst van een internationale Verklaring Omtrent Gedrag.
Capaciteit
Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children moet Nederland meer doen om informatie-uitwisseling met andere landen te verbeteren. ,,In heel wat zaken van kindermisbruik door Nederlanders in het buitenland waren de verdachten eerder al in Nederland veroordeeld. Uit een schrijnende zaak als die van Hans V. blijkt dat continue aandacht en capaciteit nodig is om dit soort zaken in de kiem te smoren.”
Sinds 2018 is overigens de Wet Langdurig Toezicht van kracht. Die maakt het bij nieuwe veroordelingen mogelijk om ontuchtplegers levenslang te volgen. Voor oude gevallen geldt deze wet echter niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
Landelijk voorzitter van Bij1 Jursica Mills stapt op vanwege ‘toxische partijcultuur’
Jursica Mills, de landelijke voorzitter van Bij1, legt per direct haar functie neer. Dat heeft ze de leden vrijdagavond per mail laten weten. Volgens Mills is haar vertrek te wijten aan de ‘toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’ binnen de partij. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Een haalbare kaart en smaakvollere worst: dit is de oogst van het stikstofdebat
Na een ellenlang debat kan het kabinet verder met de stikstofplannen. Maar de Tweede Kamer is wel kritisch. Deze vier kwesties springen in het oog. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken. -
Coalitiepartijen zetten mes in stikstofkaart: ‘Er moet maatwerk komen’
De geruchtmakende kaart met stikstofdoelen moet op fundamentele punten anders. Ook moet het kabinet kijken naar een eerlijkere verdeling van reductiepercentages. Dat stellen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie in aanloop naar het beladen stikstofdebat donderdag.