Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Met videoNederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten.
Op dit moment mogen universiteiten alleen gebruikmaken van een numerus fixus als ze tijdelijk worden overvallen door een hoge instroom van studenten. Zo kopen ze tijd om te zorgen dat ze de instroom wel aankunnen. Dijkgraaf denkt niet aan een tijdelijke, maar een langdurige maatregel om de toestroom te verkleinen. Daar moeten de regels dus ook op worden aangepast.
De bewindsman verwacht dat de plannen in maart klaar zijn en wil daarom dinsdag tijdens het debat over het onderwerp nog niet ingaan op details.
Spuitgaten uit
De aantallen internationale studenten in Nederland lopen de spuigaten uit, vinden Kamerleden. Volgens cijfers van het CBS stonden in 2022 115.000 internationale studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit is 3,5 keer zoveel als in 2006, toen waren dit er 33.000. Dat ziet ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. ,,Je ziet dat Nederlandse hogescholen en universiteiten enorm in studentenaantallen zijn gegroeid. Zowel meer Nederlandse studenten als heel veel buitenlandse studenten.”
Dat brengt problemen met zich mee. SP-Kamerlid Peter Kwint: ,,Je ziet nu dat op hbo's en universiteiten tot wel 60 procent van de bacheloropleidingen in het Engels gegeven worden. Dat is slecht voor de toegankelijkheid van studenten die wat minder goed Engels spreken.” Ook is de werkdruk voor docenten te hoog, en zijn er gigantische problemen met huisvesting. Kwint: ,,Er zijn veel te weinig studentenkamers. De kwaliteit is slecht. Ze komen vaak in een beschimmeld hok van 700 euro per maand terecht.”
Internationaal karakter
De Kamer vroeg minister Dijkgraaf (Hoger Onderwijs) al eerder te kijken naar een quotum. Toch lost dat niet alle problemen op, want sommige universiteiten zitten daar helemaal niet op te wachten.
De universiteit in Maastricht bijvoorbeeld heeft een uitgesproken internationaal karakter. ,,In Limburg is de aanwezigheid van internationaal talent niet alleen logisch in een regio waar drie landsgrenzen samenkomen, maar ook een voorwaarde voor een volwaardig en sterk onderwijsaanbod”, zegt een woordvoerder.
De universiteiten vragen om een genuanceerde aanpak. Westerveld pleit daar ook voor: ,,Je moet als instellingen niet willen concurreren, niet over Nederlandse studenten en ook niet over buitenlandse studenten. Ik hoop dat de minister daar goede afspraken over maakt.”
Een oplossing moet dan ook veel gerichter zijn, vindt ook VVD’er Hatte van der Woude. ,,We moeten bijvoorbeeld kijken welke studentenstromen goed zijn voor ons land, en welke niet. We hebben veel te weinig mensen in technische opleidingen. Deze studenten hebben we echt nodig. Maar honderden Duitse psychologen? Die misschien niet.” Ze wil de instellingen de instrumenten geven om aantallen internationale studenten aan te kunnen pakken, maar het initiatief bij de instellingen houden.
Volgens Kwint (SP) en Westerveld (GroenLinks) moet er vooral gekeken worden naar de subsidiëring van opleidingsinstituten. Een universiteit of hogeschool krijgt meer geld als ze meer studenten aannemen. Zo wordt het dus rendabel meer internationale studenten te werven, want dat betekent meer inkomen. ,,We moeten de bekostiging van instellingen veranderen”, vindt Kwint. ,,Ze moeten minder afhankelijk zijn van aantallen.” Westerveld ziet dat ook. ,,Daar moeten we vanaf.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
Internationale gemeenschap schenkt miljoenen aan Strafhof in Den Haag
Het Internationale Strafhof in Den Haag krijgt dankzij een succesvolle lobby van Nederland en het Verenigd Koninkrijk miljoenen aan extra steun om oorlogsmisdaden in Oekraïne aan het licht te brengen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
met video
Na crisisberaad CDA-top blijft Wopke Hoekstra partijleider: ‘Enorme kloof tussen Den Haag en het land’
Wopke Hoekstra blijft partijleider van het CDA. Na urenlang ‘intensief en indringend’ crisisberaad in een hotel bij Utrecht behoudt Hoekstra het vertrouwen van CDA’ers. Maar interne onvrede zal ook na dit overleg nog smeulen. -
Met video
Tellers zakken door hun hoeven door stembiljetten zo groot als landkaarten en hoge opkomst
Te grote, moeilijk hanteerbare stembiljetten en een hoger dan verwachte opkomst van kiezers. Dat was waarom stemmentellers de nacht na de stembusgang in verschillende gemeenten door hun hoeven zakten. De verantwoordelijke autoriteiten zullen dit ongewenste fenomeen onder de loep nemen in evaluaties, laten ze weten.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
met video
BBB viert megawinst in provincies en senaat, CDA halveert, Forum verliest nog meer
Nieuwkomer BoerBurgerBeweging koerst af op een monsterzege bij de verkiezingen. Volgens de prognose komt BBB met vijftien zetels binnen bij de Eerste Kamer. De coalitie krijgt een flinke dreun en houdt in de senaat nog maar 24 zetels over (dat waren er 32). -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?