Volledig scherm
Afbeelding van Facebookpagina Red een mensenleven. © Facebook

Kabinet wil telefoonnummer 113 beschikbaar maken voor zelfdodingspreventie

Staatssecretaris Paul Blokhuis en staatssecretaris Mona Keijzer willen het telefoonnummer 113 beschikbaar maken voor mensen die hulp zoeken bij suïcidale gedachten. De stichting 113Zelfmoordpreventie is nu alleen nog te bereiken op nummer 0900-0113, wat recentelijk nog voor verwarring zorgde met (uiteindelijk) noodlottige gevolgen. 

Blokhuis: ,,Het was echt verschrikkelijk om te horen dat iemands hulpvraag onbeantwoord bleef, omdat er 113 is gebeld in plaats van 0900-0113. Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 113 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen.”

Om 113 in gebruik te kunnen nemen, onderzoeken de bewindspersonen momenteel de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat er voor iedereen een duidelijk onderscheid is tussen 1-1-2 en 1-1-3 om te voorkomen dat mensen het verkeerde nummer bellen. Als mensen toch het verkeerde nummer bellen moeten zij altijd snel geholpen worden, vindt Blokhuis. ,,Het openstellen van het nummer 113 mag geen vertragende factor zijn voor burgers in nood die per ongeluk het verkeerde nummer bellen. Dan telt elke seconde. Daarover willen we op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid.”

Zorgvuldigheid

Ook wordt onderzocht wat er nodig is aan menskracht en techniek om het nummer open te stellen. Daarom is nog niet precies in te schatten wanneer het nummer eventueel beschikbaar zou kunnen komen. Voor het einde van het jaar komt daar meer duidelijkheid over.

Vanmorgen bleek dat voor de tweede keer in een paar maanden tijd iemand in psychische nood tevergeefs 113 heeft gebeld om korte tijd later een eind aan zijn leven te maken. Het maakt duidelijk hoe groot de verwarring over de crisislijn is. Ook onder hulpverleners circuleert het verkeerde nummer, schrijft de Volkskrant.

113Zelfmoordpreventie biedt online en telefonisch hulp en steun aan mensen die suïcidaal zijn. 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn hier professionals en getrainde vrijwilligers beschikbaar die deze steun bieden. Wat ooit begon als een hoofdzakelijk online platform met een naamsbekendheid van 3 procent in 2015 is uitgegroeid tot een professionele organisatie met een naamsbekendheid van 56 procent. Jaarlijks helpt 113Zelfmoordpreventie 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 mensen via de crisischat.