Kabinet wil niet alle geëvacueerde Afghanen asiel beloven, Kamer boos
videoDe Tweede Kamer is hard in aanvaring gekomen met het kabinet over Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. De Kamer wil dat zij naar Nederland worden gehaald en recht krijgen op asiel, net als de Afghaanse tolken die voor Defensie hebben gewerkt. Het kabinet wil de groep wel evacueren, maar niet beloven dat al hun asielaanvragen worden ingewilligd.
Het gaat bijvoorbeeld om bewakers, koks en chauffeurs die voor de Nederlands missie hebben gewerkt, maar ook om Afghaanse medewerkers van hulporganisaties die door Nederlands geld werden gefinancierd en journalisten die Nederlandse media hebben geholpen.
Het kabinet leek de motie, die door een ruimte Kamermeerderheid werd aangenomen, in eerste instantie te omarmen. ,,U heeft een kristalhelder signaal gegeven, dat hebben we gehoord", sprak demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Ook minister Ank Bijleveld van Defensie zei dat ‘alle mogelijkheden worden benut’. ,,Iedereen die we eruit kunnen halen, halen we eruit.”
‘Geen mensen achterlaten’
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zei dat het kabinet ‘een uiterste inspanning leveren’ om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt uit het land te halen. ,,Wij willen geen mensen achterlaten die in gevaar komen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt”, zei Kaag. ,,De ambitie is keihard en heel duidelijk.”
Maar in het debat bleek het kabinet de motie anders uit te leggen dan letterlijke tekst die de Kamer had geformuleerd. Het kabinet wil hen wel uit Afghanistan halen, maar hun asielaanvraag hier individueel beoordelen. De Kamer riep het kabinet juist per motie op om de groep Afghanen die gevaar lopen omdat zij ‘zichtbaar het belang van Nederland hebben gediend’ hetzelfde te behandelen als de Afghaanse tolken die geëvacueerd gaan worden. Het kabinet moet hen dan als zogeheten systematisch vervolgde groep aanmerken. Maar na een lange en verhitte discussie bleek dat het kabinet niet zo ver wil gaan.
Broekers-Knol wil geen ‘categorische en generieke inwilliging van de asielaanvraag’, stelde ze. D66-Kamerlid Salima Belhaj, de initiatiefnemer van de motie, wil niet dat een kok of beveiliger in de asielprocedure moet bewijzen dat hij voor Nederland heeft gewerkt. Wel, zei ze, heeft Broekers-Knol ‘de vrijheid’ om aanvragen af te wijzen als blijkt dat iemand bijvoorbeeld banden had met de taliban.
Kaag sprak over de moeilijke situatie in Afghanistan. ,,We zijn zelf niet in Kaboel.” Ook gisteren benadrukte ze in een Kamerdebat dat Nederland voor de evacuatie - ook van Afghanen die hebben getolkt voor Nederlandse militairen en lokaal ambassadepersoneel - enorm afhankelijk is van de Amerikanen.
Gisteren ontstond er een chaotische situatie op het vliegveld van Kaboel. Nederlanders die voor de poort stonden, konden een klaarstaand evacuatietoestel niet bereiken. ,,Zij werden niet werden toegelaten door Amerikaanse militairen, die ook onder enorme druk staan", stelde Kaag. ,,Het lijkt zich nu te stabiliseren.” Volgens de D66-bewindsvrouw ‘lijkt het erop’ dat ook Afghanen de poort nu kunnen bereiken. ,,Lokaal ambassadepersoneel, tolken en hun gezinnen komen op passagierslijsten te staan, de VS laat dat nu toe.”
Op de eerste evacuatievlucht die vanochtend is vertrokken zaten 35 Nederlanders, meldde Bijleveld aan de Kamer. Zij zijn samen met 16 Belgen, twee Duitsers en twee Britten onderweg naar Tbilisi in Georgië. Gisteren werd een Nederlander met een Duitse vlucht geëvacueerd, zei Bijleveld.
Etmalen
Volgens Kaag moet de evacuatie ‘de komende etmalen’ vorm krijgen. Het ambassade noodteam, dat gisteren samen met 60 Nederlandse militairen naar Kaboel is vertrokken, is nog niet in Kaboel aangekomen. Kaag hoop dat het team ‘vandaag nog’ aankomt in de stad. Het oorspronkelijke ambassadeteam is maandagavond al vertrokken. Kaag: ,,Hun werd verteld: het is nu of nooit. Ik begrijp het beeld: als je er niet bent kunnen dingen niet op dezelfde manier gebeuren.”
In de tussenliggende periode nemen andere landen de taken van de Nederlandse ambassade waar. ,,We hebben afspraken met landen die wel zijn gebleven en die worden nagekomen", stelt Kaag. ,,Ik hoop dat we achteraf kunnen zeggen dat dit tijdgat geen verschil heeft gemaakt. De problemen zitten niet op het vliegveld, maar op de Amerikanen die geen toegang gaven.”
In een reactie op Kamerleden, die zeiden contact te hebben met mensen die wanhopig proberen Afghanistan te verlaten stelde Kaag zelf ook appjes te krijgen van mensen ‘die willen weten wanneer hun vlucht vertrekt'. ,,Het is één van de grootste crises uit onze moderne geschiedenis.” Kaag zei dat Afghanistan ‘150 procent’ van haar aandacht heeft.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tolken, ambassadepersoneel en beveiligers: wie wachten in Kaboel nog op evacuatie?
Terwijl het nog onduidelijk is wanneer Nederland mensen kan evacueren uit Kaboel, is er ook veel discussie over wie ons land zou moeten evacueren. Verschillende groepen lopen mogelijk gevaar en maken daar aanspraak op. Een overzicht. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMexclusief interview
Caroline van der Plas: ‘Weet zeker dat Jan had gezegd, o Lien, wat ben je allemaal aan het doen?’
Caroline van der Plas is ook de dag na de grote overwinning van haar partij nog beduusd. ,,Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng. Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is.’’ -
PREMIUM
Bewaker Abdul slaapt met zijn gezin in kelder: ‘Ik wil weg hier, maakt niet uit waarheen’
Abdul werkte tussen 2004 en 2006 als bewaker voor de Nederlanders. Nu is hij met zijn gezin gevlucht voor de taliban. Ze hebben zich verschanst in een kelder. Maandag zag hij op het vliegveld landgenoten ter aarde storten. ,,Het is zo verdrietig allemaal.’’ -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies.