Kabinet wil door met 2G: als Kamer instemt kan ongevaccineerde niet meer overal naar binnen
updateHet kabinet zet het plan door om zogenoemd 2G-beleid in te voeren voor horeca, evenementen en cultuur. Een negatieve test is dan niet meer voldoende, iedereen moet of genezen of gevaccineerd zijn. De Tweede Kamer moet er nog over in debat. Volgens het Outbreak Management Team kan 2G helpen bij het terugdringen van de ziekenhuisopnames, maar is het precieze effect zeer onzeker.
Er is een nieuwe wet nodig om het 2G-protocol mogelijk maken. Vanavond stuurde het kabinet deze naar de Tweede Kamer. Vooralsnog lijken er slechts twee partijen - VVD en D66 - voor de regels waarbij niet-gevaccineerde personen niet welkom zijn bij bijvoorbeeld grote concerten, festivals of cafés zonder vaste zitplek. Het kabinet wil pas verder met het 2G-beleid als de coronacijfers flink gedaald zijn. Zover is het nog lang niet.
Het 2G-protocol kan alleen als 3G (genezen, getest, gevaccineerd) ‘niet volstaat’. Dat kan het geval zijn op plekken waar de besmettingsrisico's groot zijn, het OMT zal altijd ‘eerst een actueel advies’ moeten geven voordat de regel ingaat voor een sector of setting. Ondernemers krijgen ook de optie om onder de 2G-plicht uit te komen als ze alternatieve virusremmende maatregelen nemen. Die voorwaarden worden verder uitgewerkt.
Het 2G-beleid is maatschappelijk en politiek zwaar omstreden. Critici stellen dat het een tweedeling in de toch al gepolariseerde samenleving veroorzaakt, daarbij is het virologisch evenmin waterdicht. Het kabinet stelt na advisering van het OMT dat 2G effectiever is bij het voorkomen van ziekenhuisopnames dan massaal toegangstesten, maar soms dragen en verspreiden gevaccineerde personen ook ongemerkt het virus. Mede daarom pleit onder meer coalitiepartij ChristenUnie voor ‘1G-beleid’: iedereen testen voor binnenkomst.
Raad van State
De Raad van State stelt in een reactie op het wetsvoorstel dat het ‘te rechtvaardigen is’ dat het kabinet deze regel overweegt ‘gezien de uiterst moeilijke omstandigheden’ van dit moment. Wel maakt de wet nu onvoldoende duidelijk wanneer 2G precies mogelijk wordt en wat van ondernemers wordt verwacht, stellen de adviseurs. ,,In het wetsvoorstel is niet geregeld wanneer er sprake is van een hoogrisico-omgeving. Dat is wel belangrijk, omdat de bedoeling is dat de verplichting tot 2G alleen wordt opgelegd als dat vanuit het oogpunt van volksgezondheid echt noodzakelijk is”, schrijft de Raad van State.
Het kabinet zei eerder nog niet aan de noodrem te willen trekken, ook niet bij dagelijks gemiddeld ruim twintigduizend nieuwe infecties en bijna 300 ziekenhuisopnames. Er is nog altijd hoop dat een harde lockdown voorkomen kan worden.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hieronder onze video's over de politiek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
Gaan bedreigingen het vak van politicus zó onaantrekkelijk maken dat er straks geen minister meer te vinden is? Het gezin van Sigrid Kaag ziet haar liever vandaag nog stoppen. Wie wel door wil: Dennis Wiersma, die zich als ‘een hork’ gedroeg. Maar de VVD wikkelt de affaire rond de minister niet af zoals in het verleden zou zijn gedaan. -
1
Landbouwminister wil nieuwe norm: maximaal aantal koeien per weiland
Een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland moet gaan bepalen hoeveel dieren boeren nog mogen houden op hun bedrijf. Deze nieuwe norm - de zogenoemde ‘graslandnorm’ - maakt deel uit van de conceptekst die rondgaat over het Landbouwakkoord.Den Haag -
PREMIUM
Is 2G de weg uit de crisis of een bom onder de samenleving?
Het kabinet houdt voorlopig vast aan invoering van het 2G-systeem. Niet-gevaccineerden hebben daardoor minder bewegingsvrijheid. Het plan wekt veel emotie op, bleek ook gisteravond in Rotterdam. Ethici en filosofen tonen zich bezorgd. Ze vrezen dat het middel op langere termijn erger is dan de kwaal. ,,We zwemmen met z’n allen een fuik in waar we straks niet meer uitraken.” -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
Raad van State kritisch: geheime dienst wil afgetapte gegevens ‘brave burgers’ opslaan, maar waarom?
Geheime diensten AIVD en MIVD willen meer informatie kunnen aftappen in de cyberstrijd tegen landen als China en Rusland. Maar kabinetsadviseur Raad van State heeft bedenkingen: wordt informatie van onschuldige burgers straks niet te makkelijk afgetapt en bewaard? -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet.