Kabinet wil best naar 1G-beleid kijken: alleen toegang na negatieve test
CORONADEBATHet kabinet kan nog niet steunen op een politieke meerderheid voor verregaande coronarestricties, zoals het weren van ongevaccineerden uit de horeca (het 2G-beleid). In de Tweede Kamer is breed verzet.
Zelden eerder tijdens de coronapandemie kampte het kabinet met zoveel onzekerheid over parlementaire steun voor coronamaatregelen. Volgens premier Rutte en minister De Jonge is 2G-beleid nodig om deze winter zonder harde lockdownregels door te komen. Maar een Kamermeerderheid neigt naar een ‘njet’ tegen het plan om alleen nog gevaccineerde en genezen personen toe te laten in cafés en op festivals, zo bleek dinsdag tijdens het coronadebat.
Behalve veel oppositiepartijen keren ook de coalitiefracties van ChristenUnie en CDA zich vooralsnog tegen dat protocol, al wijzen ze het niet definitief af. ,,Het CDA worstelt hier nog mee", zei Kamerlid Joba van den Berg. ,,2G is ingrijpend. We hebben scenario's en alternatieven van de minister nodig, die we kunnen afwegen.” Nu zijn alleen VVD en D66 (samen 58 van de 150 zetels) voor, maar pas na nieuw OMT-beraad vrijdag stemt de Tweede Kamer hierover volgende week.
Veel andere fracties hekelen de suggestie van De Jonge dat er geen alternatieven zijn voor het buitensluiten van ongevaccineerden.
1G: iedereen testen
De Jonge laat onderzoek doen naar voorstellen van GroenLinks en de ChristenUnie om iedereen, gevaccineerd of niet, altijd te vragen zich te laten testen voor toegang tot bijvoorbeeld een festival of feestcafé. Hij vraagt zich af of het effectief, uitvoerbaar en proportioneel is, maar vraagt het OMT wel om deze 1G-variant mee te nemen in de evaluatie van andere opties (2G en 3G).
Het kost naar schatting tientallen miljoenen euro’s per week om zo massaal te testen. Ook vraagt hij zich af of het verdedigbaar is om van mensen die al beschermd zijn tegen het virus te vragen zich elke keer te laten testen als zij uit willen gaan.
‘Aantal contactmomenten moet omlaag’
Diverse fracties plaatsen vraagtekens bij de noodzaak van specifieke ingrepen, zoals het weren van publiek langs de lijn bij amateursport. Maar volgens Rutte is het nodig dat het virus ‘een forse klap’ wordt toegebracht. ,,Het aantal contactmomenten in de amateursport is heel groot. Sport is cruciaal, dat gaat door, daarom hebben we de keuze gemaakt om een beperking op te leggen aan het publiek.” Dat culturele instellingen worden uitgezonderd vindt hij verdedigbaar, omdat die sector ‘al heel hard is geraakt’.
Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe restricties af, met beperkte openingstijden voor horeca en winkels en een dringend advies om thuis niet meer dan vier gasten te ontvangen. Na het uitdelen van die ‘harde klap’ om de nieuwe virusgolf te temmen, volgt een serie andere maatregelen.
Over de noodzaak tot actie twijfelen weinig partijen, met berichten over recordaantallen infecties, de GGD die tegen de maximale testcapaciteit aanloopt en noodkreten van ziekenhuizen die bijna onder de coronadruk bezwijken.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Maar over de optimale aanpak verschillen de opinies. Het uitbreiden van de coronapas naar de werkvloer en het weren van ongevaccineerde personen uit horeca en festivals (2G) liggen uiterst gevoelig. Partijen spreken van ‘vaccinatiedrang’ en vrezen een tweedeling.
Oppositiepartij PvdA noemt de kabinetsaanpak ‘pappen en nathouden’ en ziet meer heil in een ‘daadkrachtige korte lockdown’, dat betekent: niet-essentiële winkels en horeca tijdelijk dicht. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt niet bij voorbaat nee tegen 2G voor de periode daarna: ,,We moeten voor de lange termijn onze samenleving een beetje prettig en leefbaar te houden. Dan houd ik oog voor ondernemers die zeggen: doe ons 2G, dan kunnen we nog ons brood verdienen. Maar ik hoor ook de argumenten over uitsluiting. Dus kijken we met een open blik.”
‘Discriminatie’
VVD-Kamerlid Aukje de Vries vindt dat een 2G-protocol en een uitgebreide coronapas wel door de beugel kunnen. ,,Ik was ook blij met testen als alternatief. Maar door de situatie worden we toch gedwongen hier voor te gaan, als alternatief voor sluiting. Dat doen we niet lichtzinnig. Maar het buitensluiten van ongevaccineerden is geen discriminatie. Ze zijn besmettelijker, zijn bevattelijker en zorgen vaker voor druk op de zorg. Daarom is dit een begaanbare weg.”
2G voor de horeca kan wat betreft De Vries, maar niet op het werk en op school, stelt het Kamerlid, dat ook wil weten of er plannen zijn om kinderen onder de twaalf jaar te vaccineren: ,,Kan daar nog eens naar gekeken worden, wil ik weten. De basisscholen bevatten behoorlijk wat besmettingshaarden.”
De Jonge wil daar niet op vooruitlopen, eerst komt de Gezondheidsraad nog met vaccinatie-advies voor kinderen van 5 tot 12 met medische problemen. Die komen mogelijk wel in aanmerking voor een inenting, mits de EMA het vaccin goedkeurt.
Onder anderen PVV’er Fleur Agema, Wybren van Haga, Eva van Esch (Partij voor de Dieren) halen uit naar 2G-voorstanders VVD en D66: ,,U wilt ongevaccineerden minder rechten geven", zei Agema. ,,Dat is nogal wat voor een liberaal.” Agema sprak van ‘falend beleid’: ,,In het Verenigd Koninkrijk zijn al tien miljoen boosterprikken gezet! Waarom kan dat daar wel en hier niet?” Van Haga verwijt de 2G-supporters ‘discriminatie’, volgens Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu werkt dit plan ‘de tweedeling in de hand'.
D66-Kamerlid Jan Paternotte ontkent dat: ,,Het idee is nu dat het alleen geldt voor horeca en evenementen, de keuze is aan ondernemers tussen 2G en 3G. Dat is echt iets anders dan een groot deel van de samenleving afsluiten.”
Steun voor 2G
Iets meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders zegt het uitgangspunt van het 2G-systeem te steunen, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Twaalf procent is neutraal, 31 procent is tegen. Vooral onder kiezers van SGP, FVD en ChristenUnie is de weerstand groot. Opvallend is ook de steun onder de PVV-aanhang: ruim 60 procent is voor, terwijl die oppositiepartij in de Kamer juist een fervent tegenstander is.
(Artikel gaat verder na de foto)
Paternotte wijst er op dat daarnaast de basismaatregelen beter moeten worden nageleefd: ,,En moeten we niet sneller boosteren, beter handhaven, zorgen voor een hogere vaccinatiegraad, meer testen en inzetten op medicatie? Ja, ja, ja, ja en ja (...) We willen niet weer een winter in lockdown. Ik wil liever helemaal geen coronamaatregelen. Als het moet, dan met een coronapas. Als het niet anders kan, dan met 2G. Maar niet alles dicht.”
OMT ziet alternatieven
Het OMT zal vrijdag de effectiviteit van het 2G-protocol nog bespreken. Opvallend: de adviseurs van het OMT noemden 2G niet als enige alternatief voor generieke lockdownregels. In het laatste advies schrijven de experts dat ook een coronapas plus anderhalve meter afstand houden of ‘iedereen testen voor toegang’ opties zijn. Die laatste route heeft ook de voorkeur van de ChristenUnie en GroenLinks.
Coalitiepartij CU kiest liever voor 1G (alleen na een negatieve test krijg je toegang), zodat anderen niet buitengesloten worden, en zodat je met meer zekerheid weet dat iedereen op een feestje of in het restaurant het coronavirus niet draagt, legde Tweede Kamerlid Mirjam Bikker uit: ,,2G zorgt op korte termijn voor minder ziekenhuisopnames, maar bij testen zie je veel eerder waar de besmettingen oplopen.”
Ook GroenLinks grijpt liever naar 1G, zegt Kamerlid Lisa Westerveld: ,,Invoering van 2G is een zeer ingrijpende maatregel, die veel impact heeft op de maatschappij, maar waarvan niet duidelijk is wat de effectiviteit is. Andere opties die wel bewezen effectief zijn liggen niet eens op tafel, zoals testen voor toegang.”
Rutte: toegangstesten nu geen optie
Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens de persconferentie op vragen van deze nieuwssite dat het massaal testen nu geen optie is: ,,Niet voor de korte termijn. Nu moeten we heel snel deze maatregelen nemen, we moeten contacten beperken. En mensen zouden dan ook naar de toegangstestlocatie toe gaan, dan is dat ook weer een risico dat ze elkaar besmetten.”
Betrokkenen erkennen ook dat de capaciteit nu - maximaal 400.000 tests per dag - niet toegerust is op het frequent toegangstesten van miljoenen Nederlanders.
Wel belooft het kabinet om de 1G-optie ook mee te nemen in het verzoek aan het OMT om de effectiviteit van het 2G- en 3G-model onder de loep te nemen. Dat gebeurt vrijdag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland na doorzetten ‘extreme’ wetgeving tegen homo's
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland om de rechtshandhaving te bevorderen. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) draait de geldkraan dicht nu de president van het land één van de strengste anti-homowetten ter wereld heeft goedgekeurd. Onder meer hiv-patiënten kunnen in Oeganda nu de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Duitsland doet het, Nederland overweegt het, maar: wat is 2G dan precies?
Het kabinet overweegt het zogenoemde 2G-beleid te gaan hanteren. Dat zou de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden fors aan banden leggen.
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
-
-
-
PREMIUMCOLUMN
2G kan zomaar een veel groter probleem in de samenleving creëren
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
Een relletje rond een gouden bikini zal Mirjam Bikker wel altijd achtervolgen. Maar de nieuwe leider van de ChristenUnie zit vooral in de politiek om het leven van daklozen, sekswerkers en asielzoekers te verbeteren. En dus wordt het tijd dat de VVD de afspraken uit het regeerakkoord nakomt.