Kabinet versoepelt flink: ‘Het land gaat weer open’
videoHet kabinet wil stapsgewijs van alle coronamaatregelen af: met grote passen versoepelt het de laatste restricties. Minister Ernst Kuipers: ,,Het land gaat weer open.”
Het kabinet wil per 25 februari van de coronapas af. Alleen op plekken waar meer dan 500 gasten binnen welkom zijn (zonder vaste zitplaats) wordt straks 1G-beleid gevoerd, oftewel iedereen testen. Buitenevenementen als festivals of voetbalwedstrijden kunnen dus zonder testplicht.
Kuipers (Volksgezondheid, D66): ,,We nemen een risico, ja, maar het beeld is nu echt: het kan. We lijken over de piek heen, de mogelijkheid te versoepelen grijpen we met beide handen aan. Het is een zware tijd geweest, voor zieken, voor de zorg, maar ook voor jongeren, voor ondernemers, voor cultuurmakers. Corona wierp een schaduw over onze levens. Corona verdeelde ons tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase.”
Nu omikron minder ziekmakend blijkt, gaan ‘andere belangen zwaarder wegen'. ,,We snakken weer naar uitgaan, naar contact, ook dat maakt kwaliteit van leven.”
Het thuiswerkadvies vervalt niet helemaal, na commentaar van het Outbreak Management Team (OMT) dat het afbouwen beter ‘gefaseerd’ kan gebeuren. De nieuwe lijn wordt daarom: ‘Werk thuis en als je toch gaat, dan voor de helft van de tijd’.
Slechts twee maanden na de harde lockdown wil het kabinet liefst alle coronarestricties overboord gooien. Deze vrijdag volgen de eerste extra versoepelingen, een week later verdwijnt dan ook de coronapas. De infrastructuur - de app, maar ook de bijbehorende wet - wordt wel achter de hand gehouden. Ook kan de coronapas in het buitenland gewoon gebruikt worden als dat nodig is.
Het lockdownslot kan er verder af : vanaf komende vrijdag is stap één, waarbij horeca en cultuur open kunnen blijven tot 01.00 uur. Ook worden isolatieregels soepeler vanaf vrijdag. Na een besmetting geldt straks de isolatieduur van 5 (in plaats van 7) dagen, mits 24 uur klachtenvrij.
Kuipers noemt dat ‘grote stappen’. ,,We mogen optimistisch zijn, maar we moeten ook realistisch zijn. Bijvoorbeeld ook als je carnaval viert, ga naar het café, maar mijdt grote groepen. Maar we denken dat dit kan, zeker nu we gefaseerd heropenen. Ik kan niet garanderen dat we niet weer maatregelen moeten nemen, maar ik verwacht het echt niet.”
,,Wat we al hoopten, blijkt te kloppen. We zijn beter tegen het virus bestand door vaccinaties en de immuniteit die mensen opgebouwd hebben.”
Dat alles kan omdat de omikron-infectiepiek voorbij lijkt, stellen ook de experts van het OMT. ‘Het OMT acht de versoepelingen zoals voorgesteld daarom verantwoord’, schrijven de adviseurs in hun brief, gisteren gedeeld met de Tweede Kamer.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Dus haalt het kabinet de voet verder van de rem: na de eerste versoepelronde vrijdag volgt een week later, op 25 februari, de laatste halte van de lockdown. Dan wil het kabinet af van vrijwel alle laatste restricties: de 3G-coronapas (gevaccineerd, genezen of getest) en de 1,5 meter afstand vervallen dan. De mondkapjesplicht vervalt ook, behalve in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen.
Bij het nachtleven of drukke evenementen binnen wordt straks wel met een testplicht gewerkt, het zogenoemde 1G. Dat geldt dus voor binnenevenementen met 500 gasten of meer zonder vaste zitplaats. Evenementen buiten en festivals vallen dus niet onder die testplicht. Op 15 maart wil het kabinet de laatste restricties tegen het licht houden.
Een ingewijde noemde het schrappen van het coronatoegangsbewijs eerder nog ‘een dilemma’. ,,De intentie om ervan af te stappen is er, maar de experts hebben er wat vraagtekens bij.” Het OMT houdt namelijk liever nog vast aan de 3G-coronapas. Sterker: een boosterprik is nodig ‘in deze fase’, vindt de adviesgroep van Jaap van Dissel.
Wel erkent het RIVM dat er ‘weinig draagvlak is’ voor het coronatoegangsbewijs. ,,In de praktijk levert de inzet van de coronapas veel conflicten op.”
De versoepelagenda van het kabinet
- De 3G-coronapas (gevaccineerd, getest of genezen) blijft nog tot 25 februari verplicht, daarna vervalt deze
- Op 25 februari kan ook de 1,5 meterregel verdwijnen, net als de vroegere sluitingstijden en de algemene mondkapplicht
-De mondkapjesplicht vervalt niet in het OV, op luchthavens en in vliegtuigen
- Besmette personen hoeven vanaf vrijdag nog maar 5 (in plaats van 7 dagen) in isolatie. Ze mogen eruit als ze minstens 24 uur klachtenvrij zijn
-Het thuiswerkadvies vervalt niet helemaal, de lijn wordt: ‘Werk thuis en als je toch gaat, dan voor de helft van de tijd’
- Vanaf komende vrijdag wordt er ook alvast versoepeld: horeca en cultuur kunnen dan open tot 01.00 uur 's nachts
-Op plekken tot 500 gasten wordt nog een week gewerkt met de 3G-coronapas: de 1,5 meterregel, mondkapjesplicht en vaste zitplek vervallen dan
- Het nachtleven, festivals en evenementen binnen kunnen vanaf 25 februari open met 1G, iedereen testen dus. Evenementen buiten kunnen zonder 1G
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
-
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
PREMIUMOnder politici
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
Een spreidingswet voor asielzoekers wil (bijna) iedereen, maar niet déze spreidingswet
-
-
-
1
Landbouwminister wil nieuwe norm: maximaal aantal koeien per weiland
Een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland moet gaan bepalen hoeveel dieren boeren nog mogen houden op hun bedrijf. Deze nieuwe norm - de zogenoemde ‘graslandnorm’ - maakt deel uit van de conceptekst die rondgaat over het Landbouwakkoord.Den Haag -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer