Kabinet trekt miljarden uit voor klimaat, ook extra geld naar aanpak georganiseerde misdaad
Het demissionaire kabinet trekt op Prinsjesdag 6 tot 7 miljard euro uit voor extra klimaatmaatregelen. Dat geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren, zo melden Haagse ingewijden. Ook gaan er honderden miljoenen euro’s extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.
Hoewel het kabinet al sinds januari demissionair is, trekt het op Prinsjesdag toch de portemonnee. Omdat de formatie nog lang niet ten einde is, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag besloten tot een reeks nieuwe maatregelen voor het komende jaar. De afgelopen weken hebben de ministers van de vier coalitiepartijen hierover onderhandeld.
Gezien de klimaatcrisis én een rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak trekt het kabinet fors geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaan er miljarden euro’s naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of je huis te isoleren. Dat dit hard nodig is, bleek toevallig vandaag al: de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is voor dit jaar al helemaal leeg.
Er zou geen besluit zijn genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen.
Peter R. de Vries
Verder trekt het demissionaire kabinet per jaar ongeveer een half miljard euro extra uit voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) had al eerder gezinspeeld op extra geld dat nodig is om de georganiseerde criminaliteit beter aan te kunnen pakken. Ook de Tweede Kamer wil dat. Naast de miljoenen voor beveiliging, gaat er ook nog eens zo'n 100 miljoen naar wijkagenten en bijna eenzelfde bedrag naar de recherche en andere politiediensten.
Momenteel doet een commissie onderzoek naar het stelsel van bewaken en beveiligen, onder meer van bedreigde personen. Daarnaast doet de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de beveiliging van journalist Peter R. de Vries, die in juli werd doodgeschoten na een televisieopname van RTL Boulevard in Amsterdam.
Er gaat ook extra geld naar de sociale advocatuur, waarschijnlijk zo'n 154 miljoen. Daar werd de afgelopen jaren juist veel op bezuinigd. Onder druk van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer is dit jaar een motie aangenomen om de advocatuur juist weer toegankelijker te maken. De toeslagenaffaire speelt daarbij een belangrijke rol.
Koopkracht
Het kabinet wil ook nog iets doen voor de verbetering van koopkracht voor burgers. Het CPB becijferde eerder dat - ondanks tamelijk florissante economische berichten- burgers er in de portemonnee niet veel op vooruit gaan. Het kabinet wil toch een ‘plusje’ geven, maar om hoeveel dat precies gaat is onduidelijk. Er wordt in ieder geval meer dan 200 miljoen euro voor uit getrokken.
Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Topoverleg op het Torentje: is ‘stikstof’ een kabinetscrisis waard?
Topoverleg op het Torentje. Daarbij wordt vooral geloerd naar D66. Gaat die partij buigen voor de druk uit de provincies om het stikstofbeleid te versoepelen nu BBB daar heeft gewonnen? Veel D66'ers vinden het geen kabinetscrisis waard. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMMet video1
Kabinet schiet arme leerlingen te hulp: maaltijd op school of boodschappenkaart van 11 euro
Kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, krijgen op school een maaltijd óf een wekelijkse waardebon om bij de supermarkt boodschappen te doen. Op die kaart komt 11 euro per week te staan. -
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
Kamer: vervuilende bedrijven moeten verduurzaming zelf betalen
Bedrijven die relatief veel broeikasgassen uitstoten, moeten zelf meer investeren in verduurzaming. Het kabinet moet ze niet met extra subsidies helpen om hun achterstand op concurrenten in te halen, vinden zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. -
PREMIUMSCP1
Is de overheid er nog wel voor ons? Kabinet buigt zich over wantrouwen onder burgers
Het kabinet breekt zich het hoofd waarom het vertrouwen in Den Haag zo laag is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) weet wat burgers willen - bijvoorbeeld een loket waar ze fatsoenlijk worden geholpen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer