Kabinet toch coulanter voor Afghaanse helpers bij asielaanvraag
Het kabinet wil asielaanvragen van Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt toch op vergelijkbare wijze behandelen als die van Afghaanse tolken. Zij kunnen dan makkelijker asiel in Nederland krijgen. Dat laat het kabinet gisteravond aan de Tweede Kamer weten.
Het gaat dan om ‘die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland’. Die worden ‘op voet van gelijkheid met de tolken behandeld, indien ze na evacuatie in Nederland asiel aanvragen’.
In de Tweede Kamer werd dinsdag en gisteren fel gedebatteerd over de kwestie. Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt lopen gevaar nu de Taliban het land hebben veroverd. Zij zouden daarom, net als de tolken, als ‘systematisch vervolgde groep’ moeten worden gezien als ze in Nederland asiel aanvragen, zo luidde de oproep van de Kamer.
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daar in eerste instantie niet in meegaan. ‘Dat willen we op die manier niet doen’, zo verwoordde ze het kabinetsstandpunt nadat de motie was aangenomen. De motie is ‘dusdanig ruim geformuleerd, dat kan ik vanuit mijn verantwoordelijkheid niet op die manier doen’. Het kabinet stond erop asielaanvragen van mensen uit deze groep individueel te beoordelen.
Overstag
Het kabinet lijkt nu dus toch overstag te gaan, en zegt dat het de motie ‘naar letter en geest zal uitvoeren’. Daarbij wordt dus wel de kanttekening geplaatst dat het moet gaan om ‘die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland’.
De betrokken bewindslieden zeggen verder ‘uiteraard een maximale inspanning’ te zullen verrichten ‘om de groepen zoals genoemd in de motie Belhaj c.s. mee te nemen op de evacuatievluchten van Nederland en partners’. Die vluchten kunnen doorgaan, zolang Amerikaanse veiligheidstroepen de veiligheid kunnen garanderen.
In de brief schrijven ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol dat de evacuaties bedoeld zijn voor ‘acute en schrijnende gevallen’. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat opmerkelijk. Daarmee wordt de Kamer ‘met een kluitje in het riet gestuurd’, vindt ze, en wordt ook de motie niet uitgevoerd. ‘In deze situatie van oorlog, van acute nood, is dat heel vals.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
De complottheorie dat een kwaadaardige, wereldwijde elite mensen tot slaaf wil maken of wil doden gaat niet meer weg, denkt geheime dienst AIVD. Sterker: sinds de coronatijd groeide het aantal aanhangers zelfs iets. -
Asieldiscussie in kabinet duurt nog ‘aantal weken’ voort
Het kabinet worstelt met het asielvraagstuk, maar het duurt nog zeker ‘een aantal weken’ voordat er een plan ligt om de hoge instroom aan te kunnen in de nabije toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de ministerraad.Ter Apel -
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA.
-
PREMIUMReconstructie
Gefrituurde avocado, bijna-breuk en Rutte in oude Saab: zo verliep marathonsessie over landbouwakkoord
-
-
-
2
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”