Kabinet steekt EU-miljarden uit coronafonds vooral in klimaatbeleid
Het kabinet steekt de miljarden die het krijgt uit het Europese coronaherstelfonds voor een groot deel in klimaatbeleid. Daar gaat een flinke hap heen uit de 4,7 miljard euro die Nederland waarschijnlijk gaat krijgen uit die Europese ‘coronapot’.
Die pot is in juli 2020 opgetuigd door de EU-leiders en is bedoeld als groot fonds van liefst 750 miljard euro om Europese landen te helpen met de kosten die ze hebben van de coronacrisis. Iets meer dan de helft is een subsidie, het andere deel een lening, als landen dat willen. Nederland leent niet.
Belangrijke voorwaarde bij de oprichting was dat het geld voor zeker 37 procent gebruikt zou worden voor verduurzaming. Nederland gaat de investeringen voor 40 procent gebruiken voor klimaatbeleid, zo is het plan.
Let wel: het bedrag komt niet bovenop de miljarden die het kabinet en de Tweede Kamer al hebben uitgetrokken voor klimaatbeleid. Eigenlijk heeft het huidige kabinet het EU-geld dat nu beschikbaar komt, al toebedeeld in het regeerakkoord of in de huidige begroting. Het geld was dus al vergeven, zonder dat het al is overgemaakt. Naar wind op zee gaat bijvoorbeeld volgens de plannen 1,25 miljard euro, als de EU instemt. Het kabinet had daarover al plannen gemaakt.
Naast investeringen in klimaat, gaat 32 procent naar ‘digitaal’, zoals de it-systemen bij Defensie, of bijvoorbeeld digitale toepassingen op het gebied van artificiële intelligentie. Maar er gaat ook geld naar de woningmarkt, het verbeteren van de arbeidsmarkt, de zorg en het aanpakken van belastingontduiking.
In mei hoort Nederland van de EU welk bedrag ons land zeker gaat krijgen. Volgens het ministerie van Financiën wordt er rekening mee gehouden dat de som mogelijk toch kleiner wordt.
Maar plannen zijn er genoeg: het ministerie van Financiën heeft een pakket van 7,7 miljard euro gemaakt. Dat wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer en gaat daarna naar de EU. De EU-commissie beoordeelt dan of het pakket aan de eisen voldoet, waarna gekozen kan worden welke plannen voor ten minste 4,7 miljard euro worden uitgevoerd. Eerder hield het kabinet er rekening mee dat het 5,8 miljard euro zou krijgen, maar minister Sigrid Kaag (Financiën) meldde eerder al dat dit bedrag lager zou gaan uitvallen.
Voor het einde van het jaar moet 70 procent van het geld zijn overgemaakt naar ons land, mits de Europese Commissie instemt met de plannen. Nederland is bepaald geen grootontvanger. Italië krijgt bijvoorbeeld voor 194 miljard euro uit het fonds.
Dat Nederland veel geld in verduurzaming wil steken, mag niet verrassen. De oprichting van het coronafonds in 2020 was het gevolg van zwaarbevochten onderhandelingen, waarbij ook Nederland dwars lag. Ons land wilde niet dat Brussel voor bank ging spelen. Daarom werd op voorstel van ons land ook de eis gesteld dat het geld wel voor hervormingen of verduurzaming gebruikt moet worden.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Met video
Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
De BoerBurgerBeweging (BBB) is in alle provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies als Drenthe en Overijssel met afstand de grootste. In onder meer Utrecht en Noord-Holland won de partij het nipt van GroenLinks en de VVD. Ook in zeker dertien waterschappen werd de partij de grootste, meldt de Unie van Waterschappen. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
Gemeenten weigeren energietoeslag voor kabinet uit te voeren
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals.