Kabinet: Sneller van Russisch gas af, sluiting Groninger gasveld niet zeker
VIDEOHet kabinet neemt maatregelen om zo snel mogelijk minder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland en toch te zorgen dat we de komende winter niet in de kou zitten. Dat schrijft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijk overweegt het kabinet het Groninger gasveld langer open te laten, al blijft sluiting het ‘doel’.
Het kabinet wil meer (vloeibaar) gas uit andere landen importeren, zodat de gasopslagen ‘voldoende gevuld’ worden. Ook moet er meer energie worden bespaard waardoor minder gas nodig is en er versneld kan worden verduurzaamd.
Minister Jetten: ‘De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen en zorgen over de gasvoorraad maken opnieuw duidelijk dat Nederland en Europa te afhankelijk zijn van de import van fossiele brandstoffen. Daarom treffen we voorbereidingen om te zorgen dat er komende winter voldoende gas beschikbaar is en nemen we maatregelen om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.’
Jetten spreekt van een ‘ingewikkelde opgave’: ‘Iedereen zal daar zijn steentje aan bij moeten dragen.’
De Rijksoverheid start op korte termijn een energiebesparingscampagne om de mogelijkheden om te verduurzamen nog beter onder de aandacht te brengen bij zowel bedrijven als huishoudens.
Het kabinet wil op korte termijn ‘aanvullende maatregelen nemen’ om te garanderen dat ook gasopslagen die niet onder de bestaande afspraken van de overheid vallen op 1 oktober voldoende gevuld zijn. ‘Hiervoor worden de komende weken verschillende opties uitgewerkt zoals het ingrijpen via marktprikkels door het afdekken van prijsrisico’s, vulverplichtingen voor de gasopslagen en het vullen van de gasopslagen door een door de overheid aangewezen partij’, schrijft Jetten.
De importcapaciteit van vloeibaar gas (lng) gaat omhoog. De capaciteit van de bestaande lng-terminal in Rotterdam, waar lng wordt omgevormd naar gasvorming, wordt uitgebreid waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard kubieke meter gas per jaar extra geïmporteerd kan worden. Vraag is overigens wel of die lng kan worden aangekocht: ook op die markt is er schaarste.
Groningen
De hoeveelheid extra gas dat uit Groningen wordt gewonnen in dit zogenoemde gasjaar (oktober 2021-september 2022) valt ‘mee ten opzichte van een eerdere schatting’, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Maar het kabinet kan geen volledige zekerheid geven over spoedige sluiting van deze gaskraan, aldus de bewindsman.
Zijn voorganger Stef Blok had vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet aangekondigd dat de gaswinning dit jaar waarschijnlijk veel hoger zou uitvallen. De opening van een stikstoffabriek, die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor Nederlandse kooktoestellen en cv-ketels, heeft vertraging opgelopen. Ook dreigde de vraag vanuit Duitsland hoger uit te vallen dan voorzien.
Vijlbrief verwacht nu dat er 4,6 miljard kubieke meter moet worden gewonnen in 2022. Dat is alsnog meer dan de 3,9 miljard kuub die eerst was voorspeld, maar lang niet zo hoog als de 7,6 miljard kuub die Blok vreesde.
Het gaat overigens om een voornemen van het kabinet om gaswinning tot deze hoogte toe te staan. Voordat er een definitief besluit komt, krijgt het kabinet ergens in de komende weken nog een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de veiligheid van de gaswinning.
Met dit winningsniveau ligt ‘de weg naar spoedige definitieve sluiting voluit open’, meldt Vijlbrief. Maar onder meer wegens de onzekere internationale omstandigheden is er geen zekerheid te geven over ‘spoedige sluiting in 2023 of 2024', waarschuwt hij. Dit is wel ‘nadrukkelijk’ het doel van het kabinet.
Overigens denkt Vijlbrief dat het uiteindelijke gasbesluit nog lager uit zal vallen. Mensen gebruiken naar verwachting minder gas door de hoge prijzen, en het is al maanden relatief warm buiten.
Kijk hier onze nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Beleggen in kernenergie of wapens niet langer taboe door oorlog Oekraïne
Beleggen in de wapenindustrie en kernenergie was not done. Maar door de oorlog in Oekraïne staan keuzes volop ter discussie. -
VIDEO
Vattenfall verhoogt tussentijds prijzen voor gas en elektra
Energiemaatschappij Vattenfall verhoogt per 1 april de prijzen voor gas en elektra voor een miljoen klanten met een variabel contract. Zo’n tussentijdse verhoging is heel uitzonderlijk. -
PREMIUM
Minstens één op de vijf statenleden stopt, belangenverstrengeling en eigenbelang niet ver weg
Vier op de vijf statenleden zijn woensdag opnieuw verkiesbaar. In hun andere werk zoeken ze het soms zo dicht bij huis dat belangenverstrengeling op de loer ligt. Dat blijkt uit een data-analyse van het AD, de regionale titels, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV).Den Haag -
PREMIUMMet video
CDA-bestuur komt deze vrijdag bijeen voor beraad: hoe verder na het zware verlies?
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. Er klinkt ook roep om actie.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUM
Campagne toont aan: de liefde binnen Rutte IV staat onder druk
In de verkiezingscampagne hielden regeringspartijen elkaar heel, want met BBB en PvdA/GroenLinks in de oppositie is er tegenstand genoeg. Maar de campagne dwong de leiders van Rutte IV wel te erkennen: ons politieke huwelijk staat onder druk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?