Kabinet schiet spaarder te hulp: tot 440.000 euro geen belasting meer
updateMensen met uitsluitend spaargeld op hun rekening gaan daarover vanaf 2022 veel minder of zelfs helemaal geen belasting meer betalen. Het kabinet komt daarmee eindelijk tegemoet aan de klacht dat spaarders nu worden aangeslagen terwijl ze door de lage rentestand amper rendement maken.
Delen per e-mail
Wie volgens de fiscus op jaarbasis straks minder dan 400 euro aan rente-inkomsten heeft genoten hoeft helemaal geen belasting meer te betalen. Bij de huidige rentestand – het kabinet gaat momenteel uit van een rendement van 0,09 procent – betekent dit dat 440.000 euro spaargeld is vrijgesteld van belasting. Voor paren gaat het zelfs om 880.000 euro ‘belastingvrij’. Wie meer spaargeld heeft betaalt over iedere extra 1000 euro spaartegoed straks 33 cent belasting.
Voorlopig
De getallen die het kabinet noemt zijn voorlopig: als de rente bijvoorbeeld stijgt zullen spaarders sneller de nieuwe grens van 400 euro aan heffingvrije rente-inkomsten overschrijden. Daardoor zullen zij bij een lager spaartegoed dan de nu gehanteerde 440.000 euro belasting verschuldigd zijn. Daar staat volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën echter tegenover dat deze spaarders vanwege een hoger rendement op hun spaargeld netto meer overhouden.
Naar schatting 1,35 miljoen mensen betalen door het voorstel straks helemaal geen vermogensbelasting meer. ,,We nemen er een hele hap uit”, aldus staatssecretaris Snel. Om te zorgen dat de inkomsten voor de schatkist op peil blijven worden investeerders die met geleend geld beleggen juist zwaarder aangeslagen. Volgens D66’er Snel treft de maatregel onder anderen huisjesmelkers, die vaak uit hun eigen bv geld lenen om daarmee woningen te kopen. Zij mogen schuld en bezit niet meer met elkaar verrekenen.
Oneerlijk
De ‘flinke hervorming’ die Snel wil doorvoeren heeft geen gevolgen voor kleine spaarders en beleggers: vermogens tot 30.846 euro (voor paren geldt het dubbele) blijven volledig vrijgesteld van belasting, of dat nou uit spaargeld of aandelen bestaat. Voor burgers met grote vermogens gaat de belasting wél omhoog: het tarief dat zij betalen stijgt van 30 naar 33 procent.
De druk op het kabinet om vermogens reëler te belasten werd de afgelopen tijd steeds groter. Niet alleen drongen zowat alle partijen in de Tweede Kamer hierop aan, ook oordeelde de Hoge Raad dat het oneerlijk was dat de fiscus uit bleef gaan van relatief hoge spaarrendementen, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvielen. Snel beloofde dit voorjaar met een hervorming te zullen komen, maar hij tekende daarbij wel aan dat de belasting op vermogens uitvoerbaar moest blijven.
Misbruik
Dat streven lijkt volgens Snel te gaan lukken, al neemt de kans op belastingontwijking in het nieuwe systeem straks wel toe, erkent hij. Zo wordt het voor beleggers op papier lucratief om hun vermogen op de peildatum van 1 januari in spaargeld te steken, om er later weer mee te beleggen. Snel stelt echter dat hij gerichte maatregelen zal nemen om misbruik tegen te gaan.
Omdat de opstelling van de wetgeving tijd kost en voorzichtigheid geboden is, zal de invoering van het nieuwe stelsel nog ruim twee jaar op zich laten wachten. Dat duurt misschien langer dan gehoopt, maar Snel benadrukt liever de positieve kant van de zaak: ,,Een heleboel mensen gaan geen belasting meer betalen. Dat is ook weleens leuk.”
In coalitiekringen wordt verheugd gereageerd op de aankondiging van het kabinet. ,,Spaarders krijgen eindelijk waar voor hun spaargeld”, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ook D66’er Steven van Weyenberg spreekt van een ‘eerlijker systeem’ terwijl ‘handige jongens die beleggen met geleend geld’ juist meer belasting gaan betalen.
Kijk hier hoe je met je spaargeld je eigen toekomst vernietigt?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUMinterview
Sigrid Kaag wil van het etiket 'elitair' af: 'Ik ben niet bekakt hoor, ik praat netjes'
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil af van ‘tien jaar planloos VVD-beleid’ én het stempel dat ze elitair zou zijn. ,,Ik weet welke kansen ik heb kunnen krijgen. En ik heb ervoor gewerkt. Punt.’’ -
VIDEO
Kaag schrapt Qatar uit handelsmissie nadat ze zich uitsprak voor boycot WK
De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Dat meldde Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vanmorgen in de AD-webserie ‘Gamen met politici'. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen. Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar. -
PREMIUM
Bezuinigen is uit, geld uitgeven is in: ‘Rekening bij latere generaties leggen is verantwoord’
In plaats van keihard te bezuinigen zoals na de financiële crisis leggen politieke partijen de rekening van de coronapandemie nu volgens het CPB bij toekomstige generaties neer. Hoe eerlijk is dat? ,,Mensen krijgen er kwaliteit van leven voor terug.’’ -
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers.
-
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt. -
PREMIUM
Baudet heeft geen liefdevolle herinneringen aan het opgroeien in statige buurt
Thierry Baudet voelt geen grote liefde voor het statige Bosch en Vaart in Haarlem waar hij opgroeide. De huidige inwoners daarentegen, veel jonge gezinnen, voelen zich er bevoorrecht. -
PREMIUM
Brussel werkt al aan vaccinatiebewijs, maar Den Haag is er nog niet voor te porren
Het kabinet is op dit moment nog niet te porren voor de invoering van een vaccinatiebewijs. In Den Haag zien ze nu te veel beren op de weg, terwijl Brussel al werkt aan een vaccinatiepaspoort richting de komende zomervakantie.