Kabinet presenteert nieuw noodpakket, 13 miljard euro erbij
videoDe coronacrisis gaat langer duren dan gehoopt. Het kabinet trekt daarom nog eens 13 miljard euro uit voor verlenging van het noodpakket om banen te behouden. ,,De noodzaak voor ondersteuning blijft", aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Delen per e-mail
Volgens het kabinet is Nederland in een nieuwe fase beland en is de hoop op een snel herstel van de economie vervlogen. ,,De recessie zal niet V-vormig en niet kort zijn", waarschuwt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Voor bedrijven tot 250 werknemers komt er een nieuwe regeling met daarin tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro om de vaste lasten te kunnen betalen. Alleen ondernemingen met minimaal 30 procent omzetverlies komen daarvoor in aanmerking. Bovendien moeten zij tot een sector behoren die in het eerste noodpakket in aanmerking kwam voor een bedrag van 4000 euro om de huur en de energierekening te betalen. Meer concreet gaat het om MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters.
Luister hier naar de dagelijkse AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt dagelijks op Spotify en Apple Podcasts.
NOW iets hoger
Het kabinet blijft voor bedrijven die minimaal 20 procent omzetverlies lijden een groot deel (tot 90 procent) van de loonkosten op zich nemen. De vergoeding wordt zelfs iets hoger, doordat de opslag op werkgeverskosten omhoog gaat van 30 naar 40 procent. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan klachten van werkgevers dat het kabinet de loonkosten te laag inschatte. Wel worden aan deze NOW-regeling nieuwe voorwaarden gesteld. Zo mogen bedrijven die geld krijgen geen bonussen of dividend uitkeren of aandelen inkopen.
Ook worden zij verplicht om hun personeel te helpen met om- of bijscholing, zodat werknemers zich kunnen voorbereiden op een 'veranderde toekomst’. Ook komt er een budget van 50 miljoen euro voor het crisisprogramma ‘NL leert door’: hier kunnen mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.
Ontslagboete
Tot dusver was het zo dat bedrijven die NOW aanvroegen en toch personeel ontsloegen niet alleen voor die ontslagen werknemers subsidie verloren, maar ook nog eens een boete van 50 procent bovenop dat bedrag kregen. Deze ‘ontslagboete’ wil het kabinet nu schrappen, zodat bedrijven de gelegenheid krijgen om af te slanken en zich zodoende kunnen voorbereiden op de toekomst.
Koolmees heeft geprobeerd de vakbonden voor dat voorstel te winnen, maar dat is vooralsnog niet gelukt. Hij spreekt van een ‘duivels dilemma', omdat werkgevers hem op hun beurt hebben verteld dat ze zolang de boete er zou zijn, zij geen steun zouden aanvragen en er de voorkeur aan gaven om mensen direct te ontslaan. Om vakbonden tegemoet te komen, moeten bedrijven die NOW aanvragen verklaren dat zij zullen overleggen met vakbonden als zij voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag willen aanvragen.
Drie maanden
Het noodpakket 2.0 gaat in op 1 juni en zal drie maanden gelden. Volgens minister-president Mark Rutte is verlenging noodzakelijk, nu veel mensen ondanks de overheidssteun hun baan verliezen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in april 160.000 mensen minder aan het werk. Rutte spreekt van 'dramatische werkloosheidscijfers’ en een ‘slechte ontwikkeling'.
Rutte zegt dat het kabinet in het tweede pakket wat extra's gaat doen voor bedrijven met 'specifieke omstandigheden'. Ook bedrijven die nu weer mogen opstarten maar niet meteen hun oude omzet kunnen behalen mogen hulp tegemoet zien. Het doel van het steunpakket blijft nog altijd baanbehoud, maar tegelijkertijd wil het kabinet zorgen 'dat werknemers zich kunnen aanpassen aan een nieuwe realiteit, het nieuwe normaal'. aldus Rutte.
TOGS keert niet terug
In het eerste pakket konden bedrijven nog 4000 euro tegemoetkoming in de vaste lasten krijgen als ze tot een bepaalde categorie behoren. Daarnaast hoefden zij slechts te verklaren - dus niet te bewijzen - dat ze minimaal 4000 euro omzetverlies dachten te lijden en eenzelfde bedrag aan vaste lasten kwijt te zijn. Deze regeling, de Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS), keert in het tweede pakket niet terug.
Wel kunnen zelfstandigen die inkomen hebben verloren een beroep blijven doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Zelfstandigen die minder dan 1500 euro (paren) of 1050 euro (alleenstaanden) aan inkomen hebben, krijgen een aanvulling. Nieuw is wel dat er ook naar het inkomen van de partner wordt gekeken. Is dat hoger dan het sociaal minimum, dan is er geen recht op een uitkering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Steun lijkt broos: ‘Opa en oma mogen niet naar kleinkind, maar kleinkind wel naar hen?’
Een van de meest ingrijpende maatregelen sinds de coronacrisis haalde op ongeorganiseerde wijze de eindstreep. De avondklok komt er, maar het parlementaire draagvlak voor coronabeleid lijkt broos. -
Podcast / Video
Podcast Politiek Dichtbij: Rellen wekken woede en de aanval op Rutte is geopend
Brandende auto’s, rellen, geplunderde winkels. De avondklok heeft onlusten uitgelokt in het hele land, maar premier Mark Rutte wil van geen wijken weten. De minister-president trekt ondertussen ook vuur aan in de campagne die nu echt is begonnen. Zowel de politieke partijen op links, als de ‘oude partners’ CDA en D66 richten de pijlen op de VVD van Rutte en dat gaat er al meteen behoorlijk fel aan toe. We bespreken het allemaal in onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij. -
GroenLinks-leider Klaver wil ‘progressieve alliantie’ met PvdA, SP en D66
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij niet alleen met de PvdA, maar ook met SP en D66 een ‘progressieve alliantie’ sluit. De vier zouden moeten afspreken elkaar niet aan te vallen in de verkiezingscampagne en samen op te trekken ‘tegen rechts’. ,,En vooral: elkaar vasthouden bij de formatie. Dan krijgen we het meest progressieve kabinet van deze eeuw.” -
'Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen’
Nieuwe lockdownmaatregelen als een avondklok en bezoekrestricties moeten de Britse mutant onder de duim helpen houden. Uit studies die RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer laat zien, blijkt dat striktere blijf thuis-regels de reproductiewaarde met gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent kunnen drukken. De ‘new kid in town’ bedreigt het positieve beeld. -
PREMIUMPvdA
Is Ploumen de nieuwe verlosser? Dit zijn haar kansen
Lukt het Lilianne Ploumen om voor de Partij van de Arbeid een goede verkiezingsuitslag te behalen? Zij heeft slechts zeven weken om op de radar te komen bij het grote publiek. ,,Ploumen is geen stemmenkanon.’’
-
Kabinet bijeen over coronamaatregelen: avondklok en nóg strengere regels voor visite
Het kabinet wil nog eens een verzwaring van de coronamaatregelen, bovenop de al geldende lockdown. Ingrediënten zijn een avondklok en strengere regels rond reizen, visite en quarantaine. Die avondklok zou mogelijk op vrijdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. -
PREMIUM
EU-leiders praten over corona: ook vaccinatiepaspoort onderwerp van gesprek
De leiders van de Europese Unie zitten vanavond bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Ze willen kijken of ze van elkaar kunnen leren en of er méér dan wel beter te coördineren valt. Belangrijk agendapunt: een Europees vaccinatiepaspoort. -
Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.