Kabinet overweegt 500 euro voor koopkracht voor veel huishoudens en extra taks voor megawinsten
Het kabinet overweegt iedereen die zorgtoeslag ontvangt, zeker 4,5 miljoen Nederlanders, eenmalig 500 euro te geven om de koopkracht op peil te houden. Dat zei premier Mark Rutte zojuist in de Tweede Kamer.
Hij wil onderzoeken ‘of dit kan’, ‘hoe dit kan’ en waaruit dit zou moeten worden betaald. ,,We gaan hier serieus naar kijken.”
Rutte reageerde hiermee op een voorstel van PvdA en GroenLinks om met een ‘najaarstoeslag’ van 500 euro voor die mensen die zorgtoeslag krijgen. Dit om de koopkracht van lagere en middeninkomens te stutten, iets waar Rutte voor zei te voelen. ,,We zullen kijken of dit iets is dat we nog dit jaar kunnen doen.”
Daarnaast kijkt het kabinet naar de invoering van een zogeheten ‘meevallersbelasting’ bij grote bedrijven die profiteren van de hoge energieprijzen en firma’s die topwinsten boekten in coronatijd.
Een plan hiervoor van ChristenUnie en Volt is vandaag in de Tweede Kamer met positiviteit ontvangen door regeringspartijen D66 en VVD, terwijl PvdA en GroenLinks eerder al iets soortgelijks opperden.
Het plan is bedacht tegen de achtergrond van de koopkrachtproblemen. De hogere energieprijzen, de prijs aan de pomp, de inflatie: het telt allemaal voor een groeiend aantal Nederlanders. Tegelijk is de spaarpot van het kabinet niet rijkelijk gevuld, ook omdat voor klimaat, stikstof en defensie veel geld gereserveerd staat. Bovendien trok het kabinet al 6,4 miljard euro uit om de klap voor de koopkracht te verzachten.
Met dat in het achterhoofd lanceren ChristenUnie en Volt het idee voor een ‘meevallersheffing’, een taks voor bedrijven die de overheid wat meer geld moet opleveren. Daarmee moeten ‘sectoren’ die in coronatijd extra hoge winsten hebben gemaakt extra belasting betalen. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten en energiereuzen die ‘excessieve winsten’ zouden hebben geboekt.
In het Verenigd Koninkrijk gebeurt dit bijvoorbeeld al, via een eenmalige extra taks van 25 procent over de winst van grote energiebedrijven.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Open
D66 zei open te staan voor die suggestie en ook de VVD toont bereidheid. Fractieleider Sophie Hermans riep het kabinet ook op ‘alles op alles te zetten om te kijken: wat kunnen we nu nog doen?’. Wel vroeg Hermans zich af of Nederland zich niet te onaantrekkelijk maakt voor grote bedrijven, ofwel: of zo'n taks geen invloed heeft op ‘ons vestigingsklimaat’.
De vraag is wel of het idee soelaas biedt op korte termijn. Technisch en wettelijk is zo’n extra taks lastig uitvoerbaar, zei het kabinet eerder. Volgens PvdA en GroenLinks is het daarom ‘het snelst’ de vennootschapsbelasting te verhogen. ,,Daarmee belasten we de 5 procent meest winstgevende bedrijven”, aldus Jesse Klaver (GroenLinks).
Overigens is het idee niet helemaal nieuw en allerminst een garantie dat het beleid wordt of gaat slagen. In aanloop naar de verkiezingen kwam CDA-leider Wopke Hoekstra met een soortgelijk idee om kleinere ondernemers te helpen. Noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven zouden zo wat financiële lucht kunnen krijgen door een tijdelijke belastingheffing bij bedrijven die juist goed boerden tijdens de coronacrisis, zoals supermarkten en webwinkels.
Maar hoe goed Hoekstra dat idee ook vond als lijsttrekker op weg naar de verkiezingen, toen hij eenmaal in het kabinet zat, was hij weer zuiniger. ,,Ik kan zeggen dat wij ons als kabinet erover buigen”, zei hij toen. Daarna is er nooit meer iets van vernomen.
Dat het kabinet nu welwillend is over de voorstellen voor 500 extra en een nieuwe taks, komt ook voort uit de politieke situatie. In de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid en is de steun van bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA welkom.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boeren gaan niet in op Remkes’ uitnodiging: ‘Als doelen vaststaan, waar moeten we dan over praten?’
Stikstofmediator Johan Remkes stelt dat er ‘geen taboes’ zijn, maar toch dreigt er een lege gesprekstafel nu agrariërs de bemiddelingspoging boycotten en blijven actievoeren. Hoe komt het land uit de impasse? -
Eerste Kamer stemt in met omstreden CETA-handelsverdrag met Canada
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het CETA-handelsverdrag tussen Nederland en Canada. Hiermee komt er een einde aan een lange discussie over het wel of niet invoeren van het omstreden verdrag. Uiteindelijk bleek het de PvdA te zijn die het verdrag over de streep trok. -
OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan
Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte van Nilüfer Gündogan geseponeerd. Het Kamerlid betichtte haar voormalige partij Volt en een aantal partijleden van smaad en laster. Volgens het OM dient Gündogan, die begin dit jaar uit de fractie van Volt werd gezet, ‘een andere weg dan de strafrechtelijke weg’ te bewandelen. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
Remkes aan de slag met monsterklus boeren: ‘Ik weet wat de dilemma‘s zijn’
Johan Remkes is vandaag begonnen aan zijn klus om het kabinet en de boeren weer met elkaar in gesprek te krijgen over de stikstofmaatregelen. Probleem is echter: de boerenorganisaties weigeren met hem aan tafel te gaan. Remkes wil niet vooruitlopen op hoe hij de impasse gaat doorbreken. ,,Wij doen in stilte ons werk.” -
asielcrisis
Twee cruiseboten komen vanuit Estland deze kant op, maar waar moeten ze aanmeren?
Het kabinet ziet af van het plan om cruiseschepen met asielzoekers voor de Nederlandse kust te laten dobberen. De bevoorrading en een pendeldienst tussen schip en kade zouden het plan te ingewikkeld maken. Waar de schepen wel moeten aanmeren is nog hoogst onduidelijk: de meeste gemeenten met een geschikte haven willen niet. ‘We hebben onze handen al vol aan Oekraïners.’ -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.