Kabinet op het matje over 'stinkende' dividenddeal met Shell
De Tweede Kamer eist opheldering over een omstreden deal die Shell, één van de grootste voorstanders van het afschaffen van de dividendbelasting, in 2005 sloot met de Belastingdienst. Daardoor werd het Britse deel van de aandeelhouders vrijgesteld van dividendbelasting. De Kamer wil weten of dat wel mocht.
Dagblad Trouw onthulde de overeenkomst zaterdag en becijfert dat de Nederlandse schatkist daardoor ruim 7 miljard euro is misgelopen. Een hoogleraar belastingrecht stelt in de krant dat de zogeheten ruling in strijd lijkt met de wet.
Een groot deel van de oppositiepartijen spreekt er ook schande van. ,,Een stinkende deal”, oordeelt SP-leider Lilian Marijnissen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil weten of de wet is overtreden. ,,En of de politiek daaraan heeft meegewerkt.” Zijn partij wil dat er een parlementaire enquête komt naar de dividendbelasting. Ook de vier coalitiepartijen hebben gezamenlijk vragen gesteld aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën.
Lobby
Het kabinet wordt achtervolgd door de discussie over de dividendbelasting. In de formatie werd afgesproken de belasting op winst van een onderneming en diens aandeelhouders te schrappen, wat 1,4 miljard euro kost. Dat baarde opzien: geen enkele partij had dat in het verkiezingsprogramma staan. Het bleek rond de formatie te zijn ingestoken door onder andere Unilever en Shell.
Groot-Brittannië kent geen dividendbelasting. Toen de Britse en Nederlandse tak in 2005 opgingen in Royal Dutch Shell en voor Nederland werd gekozen als locatie voor het hoofdkantoor, werd de overeenkomst gesloten. De Britse aandeelhouders, die al geen dividendbelasting hoefden af te dragen, bleven zo ook na de fusie vrijgesteld van de betalingen.
'Stemmingmakerij'
Marjan van Loon, president-directeur van Shell, noemt het nieuws ‘stemmingmakerij’. Volgens haar is de deal ‘volledig in lijn met wet- en regelgeving in Nederland’. Zonder de deal hadden de aandeelhouders van Shell er mogelijk niet voor gekozen het hoofdkantoor in Den Haag te vestigen.
Saillant is de rol van informateur Gerrit Zalm, die aan tafel zat toen de dividendbelasting te sprake kwam. Hij is sinds 2013 commissaris bij Shell. Van 2003 tot 2007 was hij minister van Financiën in het kabinet-Balkenende II. Onder zijn politieke leider sloot de Belastingdienst de omstreden deal met Shell. Zijn staatssecretaris Joop Wijn (CDA), verklaard tegenstander van de dividendbelasting, verlaagde die belasting in 2006 van 25 naar 15 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard.
-
PREMIUMLedenraadpleging
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
1
Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.