Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk.
Volledig scherm
Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk. © ANP XTRA

Kabinet neemt maatregelen tegen macht Google, Apple en Facebook

Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) komt daarom met drie maatregelen om te kunnen ingrijpen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA).
Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA). © ANP

,,Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie”, aldus Keijzer. ,,Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google.”

Keijzer wil een scherper toezicht op digitale platforms. De verantwoordelijke toezichthouder moet de bevoegdheid krijgen om in te grijpen als een platform een positie dreigt te krijgen waar ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen. Ook wil ze een passende toepassing van mededingingsregels, zodat digitale platforms niet zomaar toekomstige concurrenten, zoals kleine startups, kunnen opkopen.