Kabinet lobbyt hard om grenzen voor Nederlanders open te houden
Nederland heeft intensief contact met andere EU-lidstaten om de vakanties zoveel mogelijk door te laten gaan voor mensen met een vaccin- of negatief testbewijs. Of dat lukt, zal moeten blijken. ,,Iedereen wil proberen het vrije verkeer open te houden’’, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in het coronadebat.
Peter Winterman en Niels KlaassenLaatste update:14-07-21, 23:01
Nederland kleurt de komende dagen hoogstwaarschijnlijk rood of donkerrood op de kaart van het Europese RIVM. Dat betekent niet automatisch dat grenzen dichtgaan, wel zijn landen ‘waakzaam’ en kunnen eigen extra regels opleggen voor Nederlanders, zoals een quarantaineplicht.
,,Maar wij zeggen ook tegen Europese collega’s: moeten we de oplopende vaccinatiegraad niet veel belangrijker laten zijn dan alleen de besmettingscijfers?’’, zei demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat. Daarvoor wordt gelobbyd in Brussel. Vooralsnog wordt bij de kleurcodes alleen gekeken naar het aantal infecties, niet naar ziekenhuisopnames of de vaccinatiegraad.
De neiging is dat we proberen het vrije verkeer open te houden
demissionair minister Hugo de Jonge
,,De collega’s zeggen niet: we moeten nu in paniek de grenzen dicht gooien voor de Hollanders’’, aldus De Jonge. ,,De intentie van veel landen is: met die reispas kan je gewoon op vakantie komen, al ben je rood. De neiging is dat we proberen het vrije verkeer open te houden. Maar garanties zijn er niet.’’ Een Italiaanse minister heeft dinsdagavond nog tegen De Jonge gezegd dat de quarantaineplicht vooralsnog niet geldt voor inwoners van andere EU-landen. ,,Hij heeft die intentie niet. Maar hij kan het ook niet helemaal uitsluiten. Stel dat in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen vollopen, dan is de situatie weer anders.’’ Nederlanders moeten daarom de website wijsopreis.nl in de gaten houden, stelt De Jonge.
Thuiswerken
Eerder op de avond haalde het kabinet het thuiswerkadvies weer van stal. ,,Werk zoveel mogelijk thuis’’, zei demissionair premier Mark Rutte in het debat in de Ridderzaal. Sinds eind juni was het advies nog om maximaal de helft van de week thuis te werken. Maar het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder al om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. ,,Als een meerderheid van de Tweede Kamer dit nu ook wil, moeten we daar niet kinderachtig over doen’’, aldus de premier.
Zorg dat thuis, in winkels, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht
demissionair premier Mark Rutte
Ook voegt het kabinet ventilatie toe aan de basisregels. Naast het handen wassen, de 1,5 meterregel en thuisblijven bij klachten komt er daarmee een vierde vuistregel: zorg voor voldoende frisse lucht. In het coronadebat vroegen onder meer D66, CDA, PVV en GroenLinks om meer aandacht voor goede ventilatie. Daar geeft het kabinet nu gehoor aan.
,,Wij vinden ventilatie belangrijk, dat hebben we steeds gezegd’’, stelde Rutte. Maar het kabinet wilde het niet als basisregel noemen, omdat het woord ‘ventilatie’ verwarring zou geven. ,,Voor je het weet gaan mensen ventilatoren neerzetten en verspreidt het virus zich juist nog erger. Het gaat erom dat er voldoende frisse lucht is. We zijn van plan om dat nu in de communicatie toe te voegen. Zorg dat thuis, in winkels, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht. In de kern betekent het: gooi de ramen open.’’
Bekijk hieronder een fragment uit het debat waarin Rutte het over ventilatie heeft:
OMT-advies
De ‘summer of love’ duurde in Nederland krap twee weken en leidde tot een explosie aan besmettingen. Woensdag trof het kabinet daarom een uiterst kritische Tweede Kamer tegenover zich. ,,Er was terecht kritiek op de te luchtige communicatie’’, zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries over de manier waarop premier Rutte en minister De Jonge eind juni de meeste coronaregels van tafel veegden. De Jonge erkende dat hij de ‘joligheid’ rond dansen met Janssen niet had uitgestraald als hij had geweten hoe het zou uitpakken. ,,Dat zit ook in de reflectie.’’
Met bijna 52.000 besmettingen ziet het RIVM afgelopen week een verzesvoudiging ten opzichte van een week eerder. Het reproductiegetal ligt boven de twee, zo hoog is het sinds de eerste maand van de corona-uitbraak niet meer geweest. Het nachtleven - inclusief grote festivals - is tot 14 augustus weer verboden.
Of de vierde infectiegolf tot een piek in de ziekenhuizen leidt, is onbekend. Omdat veel (jong-)volwassenen gevaccineerd zijn of worden, en versoepelingen deels zijn teruggedraaid, rekenen de modelleurs van het RIVM hiervoor met een ‘ondergrens’ van 150 coronapatiënten op de ic (dat zijn er nu ruim 80) en een bovengrens van 600 bezette bedden.
Excuses
Rutte zei dat ‘het gedragseffect’ van de versoepelingen eind juni ‘is onderschat’. ,,De belangrijkste les is dat we de zaken integraal moeten wegen en dat we altijd net zo lang doorvragen tot we zeker weten dat we álles weten’’, aldus Rutte.
Diverse fracties in de Tweede Kamer, waaronder de ChristenUnie, wilden weten waarom het kabinet niet alle OMT-adviezen opvolgt. Zo stellen de deskundigen dat het raadzaam is om de horeca te sluiten om 22.00 uur en nog slechts acht personen thuis te ontvangen. Het kabinet besloot echter de horeca om middernacht te laten sluiten. Ook zit er geen limiet op het aantal thuis te ontvangen bezoekers. ,,En waarom kiezen ze er niet voor om in kwetsbare situaties weer mondkapjes voor te schrijven’’, vroeg PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Volgens Kuiken zijn ‘maanden lockdown feitelijk teniet gedaan in twee weekeinden feesten’.
‘Te snel paniek’
Volgens Wilders is er nu juist ‘te snel paniek’. ,,Het aantal mensen met corona dat in het ziekenhuis ligt, is opnieuw gedaald’’, zei de PVV-leider. ,,Het aantal besmettingen is fors gestegen, maar dat leidt niet tot een nieuwe crisis. Jonge mensen worden meestal niet ziek.’’
Ondertussen heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) de Kamerleden beloofd dat er een nationaal comité komt dat een herdenking van de coronaslachtoffers gaat organiseren. Daarover komt het kabinet half augustus met meer informatie.
Tweede prik sneller
Mensen die vanaf maandag een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Nu wordt tussen de eerste en de tweede prik een pauze aangehouden van 35 dagen. Dat wordt 25 dagen. De Jonge zei ook dat nog wordt gekeken of mensen die al een afspraak hebben voor hun tweede prik, die naar voren kunnen halen. Hij riep mensen op daarover niet nu al te bellen. Daardoor wordt het bij de GGD ‘een zooitje’, aldus de minister.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Wat vind jij? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Ventilatie. Er was iemand die meer dan 1 jaar geleden ook al op hamerde, en dat was niet Rutte. Er is al meer dan 1 jaar geen adequate actie ondernomen om de luchtkwaliteit in binnen gelegenheden te verbeteren. Een schande !
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter van Dijk