Kabinet: Kapper en nagelstudio mogelijk sneller weer open
VIDEOHet kabinet overweegt om mensen met contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, zo snel mogelijk weer aan het werk te laten gaan. Als de gezondheidsexperts daarvoor hun fiat geven, kan dat vóór 20 mei.
Die toezegging deed premier Rutte tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Als nieuwe wetenschappelijke inzichten meer ruimte bieden voor bedrijven waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, sluit Rutte niet uit dat die eerder open kunnen. Deskundigen kijken momenteel of werken met mondkapjes soelaas kan bieden. ,,Als we ons allemaal aan de maatregelen blijven houden, dan kunnen we op verantwoorde wijze stappen zetten”, zei Rutte.
De premier zei ‘de hoop’ te hebben dat hij over drie weken de maatregelen in Nederland kan versoepelen. Maar hij is pessimistisch. ,,Elke verruiming zal leiden tot oplopende ziektegevallen’’, waarschuwde hij. ,,Dat is onvermijdelijk.’’ Hij ziet het niet gebeuren dat een deel van de horeca voor 20 mei weer opengaat. ,,Als cafés en restaurants nu opengaan, komen er veel meer mensen op straat en krijg je volle terrassen. Het risico is dat mensen in kleine steegjes tegen elkaar opbotsen en het virus overspringt.”
Rutte zei dat hij ‘nu al angstig is’ dat het aantal coronapatiënten in Nederland zal stijgen door de heropening van de basisscholen op 11 mei. Ook wees hij naar Singapore, waar het aantal coronagevallen hard is gestegen nadat de maatregelen in het land werden versoepeld.
Boos
Rutte viel tijdens het debat uit tegen SP-leider Lilian Marijnissen. Zij zei dat ‘het fijn zou zijn als het enthousiasme en de bevlogenheid waarmee wordt nagedacht over een app er ook zou zijn voor het opstarten van de productie van beschermende middelen in eigen land’. ,,Ik heb het idee dat je in deze tijd beter een smartphone kunt zijn op zoek naar een app in plaats van een zorgverlener op zoek naar een mondkapje.”
Die vergelijking zette kwaad bloed bij de premier, die vanuit vak K zijn ongenoegen liet blijken. ,,U gaat een grens over”, zei hij zichtbaar geërgerd tegen Marijnissen. ,,De minister-president wordt boos’’, reageerde de SP-leider. ,,Maar ik vind dat we elke dag een grens over gaan door van zorgverleners te vragen zonder beschermende middelen hun werk te doen.”
Bekijk hieronder de reactie van Rutte.
Contactonderzoek
PVV’er Wilders deed tijdens het coronadebat een oproep aan het kabinet om Nederland snel meer perspectief te bieden. ,,Mensen hunkeren naar vrijheid’’, zei hij. ,,Om te beginnen moeten we massaal gaan testen, testen en nog eens testen. Ook buiten de zorg.”
,,Er moet ook massaal bron- en contactonderzoek komen, door middel van interviews’’, zei Wilders. ,,We hebben geen tijd om te wachten op een app die wel werkt, dus moeten we nu het onderzoek laten starten en door mensen laten doen.” Ook CDA, PvdA en GroenLinks wilden dat er meer bron- en contactonderzoek moet komen, zodat mogelijk besmette mensen sneller gewaarschuwd kunnen worden.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft GGD's in Nederland opdracht gegeven om het bron- en contactonderzoek uit te breiden, zo vertelde hij. Verschillende regionale GGD's maken daar volgens hem al flink werk van. De minister heeft daarnaast zijn hoop gevestigd op de corona-app, waarmee mensen elkaar in de toekomst digitaal kunnen waarschuwen bij een besmetting met corona. Of de app er echt gaat komen, staat nog niet vast. De Jonge: ,,Weet ik zeker of het gaat lukken? Nee.”
Voorwaarden
De regeringspartijen willen voorwaarden stellen aan extra coronasteun. Bedrijven die zich ‘ongepast’ gedragen, komen als het aan VVD’er Dijkhoff ligt niet in aanmerking voor overheidssteun. D66 pleit er voor dat bedrijven klimaatactie moeten ondernemen om geld te kunnen krijgen. Ook de oppositie pleit voor nieuwe eisen. ,,Als wij KLM gaan redden, moet de vloot duurzamer worden’’, noemde GroenLinks-leider Jesse Klaver als voorbeeld.
Wob-verzoeken
Thierry Baudet van Forum voor Democratie was ontstemd over het feit dat het kabinet Wob-verzoeken over corona op de lange baan schuift. Ook het zelfstandige Kamerlid Femke Merel van Kooten stipte dit punt aan. Minister De Jonge gaf aan dat er nu geen tijd is om alle Wob-verzoeken van journalisten te beantwoorden. Volgens hem zijn ambtenaren ‘een brand aan het blussen’. Zodra de crisis voorbij is, worden Wob-stukken alsnog openbaar gemaakt.
Meerdere partijen stelden tijdens het debat voor om, naast de medische experts, een groep deskundigen te laten meedenken over het coronabeleid. Die deskundigen moeten kijken naar de sociale en economische gevolgen van alle coronamaatregelen.
Bekijk de recentste video’s over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. -
PREMIUMgrensoverschrijdend gedrag
‘Trap na voor slachtoffers’: critici maken gehakt van verklaring gemeente over vertrek burgemeester
‘Een slag in de nek en een trap na voor de melder(s) van grensoverschrijdend gedrag door burgemeester Pieter Paans’. Zó ziet deskundige Inge te Brake de verklaring van de gemeente Krimpenerwaard over zijn plotselinge vertrek. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
video
Basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd
Alle basisscholen in Nederland kunnen 11 mei weer open. Ook worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Alle overige maatregelen, zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden verlengd tot minimaal dinsdag 19 mei.
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
PREMIUM
Waarom België het slechter doet dan Nederland
België lijkt zwaarder door het coronavirus getroffen dan Nederland. Of eigenlijk dan bijna elk ander land. En dat terwijl de regels streng zijn. Een tussenstand uit ons buurland, waar premier Sophie Wilmès meer en meer onder vuur komt te liggen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.