Kabinet: half december eerste voorzichtige versoepeling als cijfers blijven dalen
videoHoewel het aantal besmettingen daalt, moet het sinterklaasfeest ‘helaas’ met maximaal drie gasten worden gevierd. Wel stelde het kabinet eerste voorzichtige versoepeling van de maatregelen in het vooruitzicht, als de cijfers blijven dalen.
Delen per e-mail
Dat kondigde premier Mark Rutte vanavond aan tijdens een persconferentie. Over de viering van Sinterklaas was hij nog streng: ,,Verdeel het desnoods over een paar avonden’’, zei Rutte. ,,Dat klinkt streng’’, zei hij, ‘maar is nu even nodig’.
Ook over de kerst wilde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geen coulance in het vooruitzicht stellen. ,,We snakken allemaal naar meer samen uit en minder thuis. Maar we hebben rond de zomer geleerd dat je maatregelen ook te snel kunt loslaten. Dan grijpt het virus weer een kans. We moeten dus behoedzaam zijn.’’
Hij zei wel dat het kabinet half december een ‘kleine stap’ zou willen zetten met het versoepelen van maatregelen, als de cijfers blijven dalen. Wat dat precies gaat inhouden, zei hij niet, behalve dat dit 8 december bekend gemaakt zal worden.
Het ‘zou kunnen’ dat dit de heropening van restaurants gaat zijn, of dat mensen meer gasten thuis mogen ontvangen. ,,Of zelfs allebei. Maar juist omdat we dat niet met zekerheid kunnen zeggen, is het beter daar nu niets over te zeggen.” Ook merkte hij op: ,,We moeten wel zorgen dat we elkaar met kerst geen derde golf cadeau doen.”
Pas als het aantal besmettingen per dag lager is dan 3600 en er minder dan 10 ic-opnames per etmaal zijn, zijn er 'mogelijkheden’ om half december maatregelen af te bouwen.
Premier Mark Rutte ziet verder met tevredenheid dat het aantal besmettingen daalt. ,,De cijfers die elke dag tot ons komen zijn nog te hoog, maar de trend is dalend, dat is positief. De cijfers laten zien dat de maatregelen werken, of eigenlijk dat ons gedrag werkt. Al met al houdt het overgrote deel van Nederland zich aan de regels. Dat is een compliment waard.”
Kritisch
Toch was hij ook kritisch: nog te veel mensen werken niet thuis, terwijl dat wel kan. En ook in de supermarkten wordt volgens hem te weinig afstand gehouden. ,,Het is lastig, maar het moet wel.”
Minister De Jonge zei blij te zijn met de berichten dat er veilige en werkende vaccins op de markt lijken te komen. Als ‘alles meezit’ kunnen de eerste inentingen in de ‘eerste maanden’ van volgend jaar plaatsvinden, zei hij. Volgens De Jonge werkt het kabinet aan een ‘vaccinatiestrategie'.
Hij verwacht dat Nederland in de ‘tweede helft’ van januari pas in de laagste risicograad terecht zal komen, die van waakzaam, waardoor er meer maatregelen zouden kunnen worden afgeschaald. Wanneer bijvoorbeeld de horeca weer open kan, of er gesport kan worden, hielden Rutte en De Jonge in het midden.
Testen
De Jonge kondigde aan dat mensen zich vanaf 1 december kunnen laten testen als ze erachter komen dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, ook als ze geen klachten hebben. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder coronasymptomen mogelijk. Dat gebeurt vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, zei De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.
Canada
Het kabinet is nog terughoudend als het gaat om versoepelingen voor Sinterklaas en kerst. In het coalitieoverleg maandagochtend met premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werd al gesproken over Canada.
In dat land werd op 12 oktober (hun versie van) Thanksgiving gevierd. Hoewel de overheid waarschuwde dat alleen per huishouden te doen, werden er ‘clusters’ van besmettingen ontdekt doordat mensen toch in grotere kring bijeen waren gekomen. In de weken erna werd een explosie geconstateerd in het aantal besmettingen. In het coalitieberaad is daarom vrees voor zo’n ‘Canadese terugslag’.
Het kabinet heeft, zoals verwacht, bevestigd dat Nederland vanaf morgen terugkeert naar de maatregelen die half oktober werden afgekondigd. Dit betekent dat thuis maximaal drie gasten per dag mogen worden ontvangen. Ook zijn openbare locaties als theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen weer geopend.
Vanaf nu gelden (weer) de volgende regels:
-Alle theaters, bioscopen en concertzalen in Nederland zijn weer open, maar met maximaal dertig man publiek
-Evenementen zijn nog verboden, van kermissen tot buitenconcerten
-In de buitenlucht mag je maar met maximaal 4 personen samenkomen. Thuis mogen drie gasten per dag worden ontvangen.
-Alle horeca blijft nog gesloten. Alleen afhaalloketten blijven open.
-Amateursportwedstrijden voor volwassenen én kinderen zijn nog verboden. Trainingen mogen wel, maar maximaal met 4 personen en alleen op 1,5 meter. Thuis douchen.
-Vanaf 20.00 uur geldt nog steeds een verbod op verkoop drank en softdrugs en het gebruik in het openbaar
-Geen koopavonden meer, behalve voor supermarkten.
-Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht
Hoe ontwikkelt corona bij jou in de buurt?
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Langere lockdown dreigt: ‘Veel seinen op rood’
De kans is groot dat Nederland ook na half januari in een strenge lockdown blijft. Het aantal nieuwe infecties blijft fors, de grote druk op de zorg en nieuwe virusvarianten maken versoepelingen uiterst lastig, melden betrokkenen. -
PREMIUM
Kabinet worstelt met feestdagen (en kijkt naar Canada)
Hoewel de besmettingscijfers dalen, is het kabinet huiverig om morgen versoepelingen aan te kondigen richting kerst en jaarwisseling. De top van het kabinet kijkt bijvoorbeeld naar hoe slecht het Canada verging, nadat daar Thanksgiving werd gevierd. -
TOESLAGENAFFAIRE VVD-minister Eric Wiebes vertrekt per direct uit demissionair kabinet: ‘Ik voel mij zwaar medeverantwoordelijk’
VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vertrekt per direct uit het kabinet. Hij gaat niet demissionair door, zoals de rest van de ministersploeg. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die zwaar de fout in ging met de toeslagenaffaire. -
PREMIUM
Demissionair minister zijn, hoe is dat? ‘Er kwam ineens minder op mijn bureau’
Staatsrechtelijk heeft een demissionair kabinet precies dezelfde bevoegdheden als een normaal kabinet. Maar bewindslieden uit demissionaire kabinetten hebben andere ervaringen. ,,Alle ambtenaren bleven in één keer weg.” -
PREMIUM
PVV wil meeregeren, andere partijen zien het niet zitten: ‘Wilders radicaliseert verder’
Met een dikker verkiezingsprogramma hoopt de PVV een basis te leggen om mee te regeren in een volgend kabinet. Andere partijen zijn er juist al door afgeschrikt.
-
Wopke Hoekstra nog geen CDA-lijsttrekker na digitaal fiasco tijdens congres
Het verkiezingscongres van het CDA is door technische malheur in het water gevallen. Daardoor moet Wopke Hoekstra langer wachten voordat hij officieel op het schild kan worden gehesen als nieuwe lijsttrekker. -
VIDEO Veel kiezers mijden de stembus in maart: ‘Dit kan natuurlijk niet’
Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Toch trekt het kabinet alles uit de kast om de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door te laten gaan. -
VIDEO Rutte: bestorming Capitool had nooit mogen gebeuren
De bestorming van het Capitool in de VS van deze week was ‘heel extreem’ en ‘had nooit mogen gebeuren’. ,,Een heilige plek, dat daar zo’n overval op wordt gepleegd. Dat is van een heftigheid, dat is zo verschrikkelijk", zei premier Mark Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad.