Kabinet: GGD-organisatie onder de loep
Net nu het in veel ziekenhuizen alarmfase één dreigt te worden, wil het kabinet toch overstappen op een lockdown-light. De RIVM-plaatjes bieden ruimte vanaf mei, maar in de Tweede Kamer klinkt kritiek. Het kabinet wil het Astra-vaccin niet alsnog aan zestigminners te geven.
De PvdA wil tijdelijk de stopknop indrukken en geplande versoepelingen vanaf 28 april alsnog terugdraaien: ,,De besmettingscijfers zijn torenhoog, de piek lijkt niet achter ons te liggen, het OMT adviseert te wachten”, zei PvdA-leider Lilianne Ploumen. Ze wijst op de bijna tienduizend infecties die er vandaag bijkwamen, het groot aantal patiënten op de IC's en het feit dat ruim een derde van de ziekenhuizen door Covid-drukte niet toekomt aan andere belangrijke ingrepen. ,,Het is volstrekt onverantwoord om nu te versoepelen”, vindt Ploumen. Dat is opmerkelijk: tot nu steunde haar partij het coronabeleid. Nu zegt ze: ,,Bekijk het van dag tot dag, volg het OMT, ga nu niet een beetje freestylen.”
Vorige week had de partij geen bezwaar tegen versoepelingen, maar Ploumen vindt nu dat het OMT-advies gevolgd moet worden en er dus even gewacht moet worden met het loslaten van de strakste restricties. Ook de SP aarzelt: ,,Ik zie de volle winkelstraten alweer voor me", zei Lilian Marijnissen. Tegelijk verklaarde ze niet per se tégen versoepelingen te zijn.
Demissionair premier Mark Rutte zei dat er ‘net genoeg’ is veranderd in de cijfers om toch wat coronamaatregelen los te kunnen laten. ,,Wat wij anders doen dan het OMT is dat we afgaan op de prognoses en niet wachten tot deze waarheid zijn geworden. Maar het OMT zegt ook: het verandert niets aan de hoogte van de piek, alleen de snelheid waarmee je de golf ziet dalen.”
De kwestie in een notendop volgens Rutte: wachten kan, maar dan zit de maatschappij ook langer op slot, met alle economische en sociale gevolgen van dien.
GGD
Minister De Jonge reageerde ook op Kamervragen naar aanleiding van een reconstructie van deze nieuwssite zaterdag. Daaruit bleek dat de gezondheidsdiensten al op 28 februari vorig jaar overvraagd was - slechts één dag nadat de eerste Nederlander positief was getest. Onderbezetting leidde ertoe dat bron- en contactonderzoekers moeilijke onderzoeken ‘onder het kleed moesten vegen’. ,,Bruiloften met allochtonen zijn genegeerd, vanwege taalproblemen’’, stelden verschillende contactonderzoekers. De Jonge zegt nu: ,,Er valt heel veel te zeggen over de GGD’s, met een organisatie over 25 regio’s en of dat wel geschikt is voor een centrale commandostructuur bij zulke A-ziekten. We zijn ons ook aan het voorbereiden op hoe dat in de toekomst een ander type ‘governance’ (bestuur) kan krijgen. Alle aspecten van de organisatie worden onder de loep genomen, ook de mate waarin ze zijn opgewassen tegen een pandemie. Daar gaan we uitgebreid over spreken nog.”
Terrassen
Coalitiepartijen D66, CDA en VVD en oppositiepartijen PVV, FVD, SGP en Denk steunen de gekozen koers, soms wel met extra wensen of eisen. VVD-Kamerlid Sophie Hermans zinspeelde op ruimere openingstijden voor terrassen. ,,Bijvoorbeeld vanaf 10.00 uur in de ochtend. Ik wil wel weten wat dat kwaad zou kunnen.” De PVV gaat nog verder: volgens Geert Wilders zouden terrassen gewoon tot in de avond open moeten: ,,Wat denkt u dat mensen na een paar biertjes straks om 18.00 uur gaan doen, naar huis om een boek te lezen? Nee, die gaan bij vrienden thuis verder drinken. Welke gek verzint dit? Er mag straks geen muziek bij, er moeten kuchschermen komen. In een mortuarium is het nog gezelliger.”
Demissionair premier Mark Rutte wil niet weten van langere openingstijden. ,,Dat kan pas echt in stap twee, dan zou je naar 20.00 uur gaan, maar echt alleen als het kan.”
De tweede stap in het openingsplan van het kabinet zou op 11 mei worden genomen. Rutte zei wel: ,,Laten we nu eerst eens even kijken wat dit doet.” De terrassen eerder open, wil de premier nu ook nog niet. ,,Om eerlijk te zijn: we vinden dit al heel spannend.”
Wilders keerde zich af tegen de ‘testsamenleving’, met onder meer de proeven via zogeheten fieldlabs. Ook onder meer de SP en PvdD zetten daar vraagtekens bij.
AstraZeneca alsnog voor mensen onder de zestig? Nee, zegt het kabinet
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) blijft erbij dat het AstraZeneca-vaccin niet voor mensen onder de zestig bedoeld is. Huisartsen trekken aan de bel omdat ze soms inentingen overhouden na meldingen over ernstige en zeldzame bijwerkingen, terwijl ze genoeg zestigminners in hun praktijk hebben die graag snel een Astra-prik zouden krijgen. ,,In een enkel geval ga ik daar niet de Inspectie op afsturen”, zegt De Jonge. ,,Maar ik wil liefst wel dat huisartsen zich houden aan de richtlijnen. We willen dat mensen boven de zestig Astra gebruiken. Mensen onder de zestig met een risico krijgen een alternatief. Ik ben er niet voor om te zeggen: kijk maar wat je doet tegen de huisarts.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Het kabinet zet volgende week de eerste versoepelingstap terwijl juist dan de ziekenhuizen naar verwachting het grootste aantal coronapatiënten van deze golf (3.000) moeten behandelen. Nu al worden veel ingrepen uitgesteld omdat bedden en personeel voor Covid-patiënten worden gereserveerd.
Toch waagt het kabinet de gok, omdat de roep om ruimte in de samenleving hard klinkt, maar ook omdat de lockdown-light volgens de modellen van het RIVM slechts ‘een beperkt effect’ heeft op de bezetting in ziekenhuizen, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer.
Terrassen
Veel partijen pleiten al langer voor versoepelingen -bijvoorbeeld rond de terrassen en in het onderwijs- dus erg controversieel is stap één uit het openingsplan niet. De RIVM-grafieken bieden ook enige ruimte: prognoses tonen een naderende piek van het aantal bezette ziekenhuisbedden, begin mei zal de daling ingezet worden. Toch waarschuwt het OMT: wacht nog even met versoepelen tot de daling daadwerkelijk inzet, maar zoveel geduld wil het kabinet niet opbrengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronavirus
TERUGLEZEN | De Jonge vraagt Gezondheidsraad om nieuw advies AstraZeneca, Turkije vrijwel helemaal op slot
Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft ‘om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen’. Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Dit liveblog is inmiddels afgesloten. Lees hier ons nieuwe liveblog. -
Willekeur bij asielprocedure: te veel hangt af van wie aanvraag in behandeling neemt
De manier waarop asielaanvragen worden afgehandeld, is onder de maat. Wanneer asielzoekers een aanvraag doen om in Nederland te mogen blijven hangt er te veel af van wie ze toevallig tegenover zich krijgen. -
video
Situatie in Nederlandse ziekenhuizen steeds penibeler
De situatie in de Nederlandse ziekenhuizen wordt steeds penibeler. Dat laten nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zien. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle kritiek planbare zorg volgens planning te leveren. Vandaag is het aantal opgenomen coronapatiënten op ic’s gestegen met 17, dat is de grootste toename in twee weken tijd. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Voorzitters Volt stappen op na ‘intensieve periode’ rond kwestie-Gündogan
De twee co-voorzitters van Volt stappen op vanwege de ‘heel intensieve’ periode die de politieke partij doormaakte rond de kwestie rond het gewezen Kamerlid Nilüfer Gündogan. Het is niet meer te combineren met hun leven en werk. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Merendeel bewindslieden gebruikte privémail voor werk
Het merendeel van de huidige ministers en staatssecretarissen gebruikte hun privémail voor werk, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat in totaal om zestien bewindslieden. Ook gebruikten twaalf berichtenservices zoals WhatsApp of Telegram.